– Vi är klart oroade över ungdomars och barns bristande simkunnighet. Vi vet att drunkningsolyckorna har ökat. Det är brister i tillsynen av barnen, föräldrar går med sina mobiler i stället för att se efter sina barn. Det senare är något jag upplever som simlärare, säger Marianne Carlbom, ordförande för Rädda Barnens lokalförening i Knivsta.
Rädda Barnen bjöd in Brandkåren Attunda för att lära ut badvett på Särstabryggan i Knivsta. Brandkvinnan Catharina Wennström visade barn, unga och deras föräldrar, drygt 30 personer, hur man räddar liv. Flera brandmän visade hur man gör inblåsningar och hjärtkompressioner på en docka. En brandman blev också livräddad med livboj. Innan de praktiska övningarna fick deltagarna information om bad- och båtvett. Som till exempel att aldrig simma ensam eller rakt ut på sjön.
Urban Pettersson är styrkeledare på station Knivsta i Brandkåren Attunda och han säger att det är första gången som brandkåren håller utbildning i badvett för allmänheten. Brandkåren har även satt upp affischer om badvett på Knivsta kommuns olika badplatser. Hittills i år har Knivsta varit förskonat från drunkningstillbud.
– Många tror att barnen kan simma när de kan simma 25-50 meter mellan bryggorna men det räcker inte. Att vara simkunnig innebär att kunna simma 200 meter och av dem ska 50 meter vara ryggsim, säger Urban Pettersson.