När en snöstorm drog fram på Island härom veckan dog ett hundratal islandshästar. Det berättar Annah Tärnström medan hon sätter på kaffebryggaren i köket inne i stallet.
– Det är hemskt, säger hon.
Utanför fönstret är det några plusgrader och barmark. Grått och trist. Lite av den isländska snön hade inte varit fel.
Annah Tärnström driver Marma Torp islandshästanläggning. Den ligger mellan Lagga och Alsike och är en del av Marma företagsby, som hennes föräldrar äger. Hon är anställd av dem.
Två av hästarna är Annahs egna. De står i varsin box. Hjálp, som betyder hjälp på isländska, är svartskäck. Dúkkilisa, klippdocka på isländska, är svart. Resten av stallplatserna hyrs av andra hästägare. Gården har ingen turridning och ingen ridskola, men kurser och föreläsningar.
– Jag vill att det här ska vara en plats där hästintresserade kan lära sig saker, hitta en gemenskap och ha kul med sin häst. Hästar är mitt liv, mitt jobb, min hobby. Det är en livsstil, säger Annah Tärnström.
Hon håller inte kurser själv. Däremot ger hon hästmassage.
– Det är en häftig känsla att få en häst att slappna av, säger hon.
Hur märker du att den gör det?
– Den får tunga ögonlock, rycker i munnen och kan börja tugga och gäspa.
Anläggningen har utvecklats sedan starten 2012. Först infördes automatisk utfordring, där hästarna äter runt tio gånger på ett dygn. Hästar har små magsäckar och behöver äta lite och ofta. Sedan utökades anläggningen med en ovalbana där man kan tävlingsträna.
Det senaste är ett nytt koncept där Annah Tärnström ger hästmassage, en annan person behandlar ryttaren och en instruktör analyserar hur ryttaren sitter på hästryggen och hur det påverkar hästen.
Nu är de i färd med att planera en serviceanläggning för att kunna hålla tävlingar. Den ska byggas i vår. De har redan börjat bygga startboxar, med dörrar som åker upp när tävlingsloppen startar.
Serviceanläggningen ska innehålla sekretariat, konferensrum, kök, toaletter och rum där ryttarna kan få behandlingar. Parkeringen måste utökas och en "collecting ring" byggas, en liten rundbana där hästarna samlas innan de ska in på tävlingsbanan.
– Intresset är stort för att träna och tävla på ovalbana. När det är tävlingar blir de fort fulla. Det behövs fler sådana anläggningar, säger Annah Tärnström.
Till en början blir det mindre tävlingar på Marma Torp för att kolla att allt funkar, men siktet är inställt på SM-kval.