Snart bara en "dagmamma" kvar

NYHETER. Om två år går Solveig Sjöö, som är en av de sista dag-barnvårdarna i kommunen, i pension och någon ersättare finns inte i dagsläget.

Knivsta2014-02-18 15:51

Kollegan Mia Sidfeldt är orolig för att hennes yrke är på väg att försvinna i Knivsta. Hon tror det är få föräldrar som vet att det finns alternativ till förskola.

Solveig Sjöö och Mia Sidfeldt är dagbarnvårdare, eller dagmammor som det tidigare hette. De trivs med sina jobb och tar dagligen hand om sex barn vardera, förutom på fredagar då barnen är på Tärnans förskola.

När tidningen är på besök är de i Solveig Sjöös villaträdgård på Kaveldunsvägen i närheten av Kölängen. I trädgården har Sol-veig sandlådor och leksaker.

Mia Sidfelt berättar att de ofta är utomhus. Att de träffas med barnen hemma hos Solveig Sjöö denna dag, trots att det är en bit att gå, beror på att det ibland uppstår problem vid lekplatser.
– Många lekparker i centrala Knivsta har vi blivit borthysta ifrån. Ofta är det representanter från bostadsrättsföreningar eller villaägare som uttryckligen säger att de inte vill ha oss där, säger Mia Sidfeldt.

Solveig Sjöö och Mia Sidfeldt har sett hur antalet dagbarnvårdare minskat i centrala Knivsta.

För tre år sedan skedde en omorganisation som ledde till att tjänsterna för fem dagbarnvårdare i Ängby drogs in av kommunen.
– Nu har vi en chef som lyssnar på oss. Nu finns det även information om oss på kommunens hemsida. Men vår verksamhet är fortfarande ett moment 22. Föräldrar ställer inte sina barn i kö hos oss i och med att de inte känner till möjligheten. Kommunen anställer inte fler dagbarnvårdare i och med att efterfrågan är så liten, säger Mia Sidfeldt.

Vad som händer efter det att Solveig Sjöö går i pension, om Knivsta kommun anställer en ny dagbarnvårdare, har de inte fått något besked om.

Mia Sidfeldt tror att det kommer bli ensamt att inte ha någon kollega att tala och diskutera med.
– Jag har varit dagbarnvårdare i Knivsta sedan 1982. Då fanns det 13 dagbarnvårdare enbart i Kölängen. Nu är det bara vi kvar i centralorten. Sommaren 2012 går jag i pension, säger Solveig Sjöö.

Varför är det så viktigt med dagbarnvårdare när det finns förskola?
– Det är inte alla barn som klarar av dagismiljön och de stora barngrupperna. Ett exempel är barn med ökad infektionsrisk. Då är en mindre barngrupp hos en barndagvårdare ett alternativ, säger Mia Sidfeldt.

Camilla Westerborn (FP) är ordförande i utbildningsnämnden. Hon säger att dagbarnvårdare inte kan vara ensamma utan att de enligt avtalen måste vara fler som kan täcka upp för varandra.
– Vi ser gärna att dagbarnvårdarna finns kvar som ett alternativ. Kommunen har annonserat efter nya dagbarnvårdare, men ingen har sökt tjänsterna, säger Camilla Westerborn.

Är kommunen beredd att anställa dagbarnvårdare om det finns sökanden med kompetens?
– Ja, det tror jag. Jag kan inte se det på annat vis än att vi skulle ta vara på kompetensen, säger Camilla Westerborn.

Förutom lön från kommunen har dagbarnvårdare en omkostnadsersättning på 26 till 28 kronor om dagen per barn. Pengarna ska räcka till mat, mellanmål, leksaker, servetter och så vidare. Barnvagnarna bekostas av kommunen.

Tidningen har sökt kommunens tjänstemän för en kommentar.

Fotnot: Det finns även kommunala dagbarnvårdare i Lagga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!