Snabbare hantering införs

Snabbare hantering av bygglovsansökningar. Det är enligt bygg- och miljönämndens ordförande Boo Östberg (C) och förste vice ordförande Fredrik Sjöberg (M) en av flera fördelar med den nya hanteringen av detaljplaner som nu införs i Knivsta kommun.

Knivsta2014-02-18 15:52

I Knivsta kommun finns idag en hög med 27 detaljplaner som väntar på att behandlas.
-Vi har bara hunnit med fem detaljplaner per år. Det är inte acceptabelt i och med att mycket av kommunens resurser går till kommunens behov. Privata exploatörer och andra har inte fått den möjlighet de behöver för att utveckla sina verksamheter, säger Boo Östberg.

Större ansvar för exploatörer
Det nya arbetssättet bygger på att exploatören själv gör större delen av det planarbete, som kommunens tjänstemän tidigare har gjort.
-Därför har vi tagit ett inriktningsbeslut om att ändra på det. Nu har vi bestämt oss för oss att i större utsträckning jobba med planavtal som innebär att exploatören själva ska driva arbetet med att skaffa arkitekter och konsulter, säger Boo Östberg.

Så ansvaret läggs på exploatören?
-Ja, men kommunen finns naturligtvis med för att säkra processen. Vi kontrollerar att plan- och bygglagen följs samt att kommunens synpunkter om samhällsutveckling och miljötänkande följs. Kommunen blir mer en projektledare, säger han.
Boo Östberg säger att Knivsta inte är den första kommun som ändrat sitt arbete med detaljplaner på det här viset. Men att jämföra Knivsta med andra kommuner är svårt.
-Det är alltid svårt att jämföra med andra kommuner. Det beror lite på storleken på detaljplaner och i Knivsta har det varit ganska stora dateljplaner, till exempel Sågenområdet.
Problemet är att förutsättningarna hela tiden ändras för redan beslutade detaljplaner, som är lite av en färskvara, säger han

När ska detta ske?
-Det är omgående. Först kommer vi att göra en ny prioritering bland detaljplanerna. Jag räknar med att kön ska vara borta inom 1,5 år.
Fredrik Sjöberg säger att det återstår att se hur många exploatörer verkligen menar allvar.

Påverkas byggloven?
-Ja, bygglovsprocessen är mycket mer förenklad om det finns en detaljplan. Detaljplanens syfte är att tala om hur byggnationen ska se ut inom ett visst område. Om någon vill bygga inom en detaljplan så hanteras frågan enbart av tjänstemännen, det är inget som behöver tas upp i nämnden och på så sätt blir det kortare handläggningstider, säger Boo Östberg.

Detaljplaner upprättas av kommuner. Syftet är att i detalj planera bebyggelsen i ett mindre område. Det kan handla om höjden på byggnader eller tillåten användning. En detaljplan kan omfatta allt ifrån en tomt till en stadsdel. Detaljplanen, som är juridiskt bindande, innebär både skyldigheter och rättigheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!