Det var för drygt två veckor sedan som 800 liter glykol rann ut från en kylanläggning på Knivsta kommunhus tak och vidare ner i Knivstaån som rinner ut i Garnsviken.
Magnus Karlsson är forskare på Svenska miljöinstitutet, IVL. Han är inte insatt i det aktuella utsläppet men tror utifrån tidigare erfarenheter inte att effekterna kommer bli så allvarliga, i alla fall inte för Garnsviken.
– Generellt är glykolen lättnedbruten men nerbrytningen i vattnet är en process som kräver mycket syre. Därför kan syrehalten gå ner och orsaka fiskdöd, säger Magnus Karlsson.
Garnsviken, som har höga naturvärden, är en del av Mälaren som i sin tur är dricksvattentäckt för drygt en halv miljon människor i Stockholmsområdet. Garnsviken är även en viktig barnkammare för en rad fiskarter och Sigtuna kommun jobbar sedan ett par år tillbaka med att avsätta viken som ett limniskt reservat - det första i landet.
Avståndet mellan Knivsta tätort och Lövstaåns utlopp är drygt en mil. Magnus Karlsson tror att glykolen hinner brytas ner innan den når Garnsviken.
– Är vattnet lite strömt så hjälper det till att syresätta vattnet och underlätta processen. I de fall av glykolutsläpp jag har sett och där det uppstått fiskdöd så har det varit mindre bäckar med nästan stillastående vatten. En rimlig åtgärd för Knivstaån är att det kontrolleras om det finns död fisk, säger han.