SL-tåg till Uppsala på väg att bli verklighet
Planerna om SL-tåg i Uppsala län står fast. Redan om två år kan Märstalinjen förlängas till Knivsta och Uppsala.
SL-pendel, snart en syn även i Knivsta och Uppsala.
Foto: Scanpix
En annan fördel för Knivsta om Upptåget och SL:s pendeltågslinje slås ihop på sträckan är att företagsetableringarna kan skjuta fart i Knivsta.
- Företagen kommer att få det mycket lättare att rekrytera arbetskraft i ett större område än i dag, säger Göran Nilsson.
Det är i Knivsta kommuns yttrande om den regionala trafikplanen som den nya förbindelsen med norra Storstockholm nämns. Första delen på samarbetet mellan Storstockholms Lokaltrafik och Upplands Lokaltrafik var att hösten 2006 starta Upptåget mellan Gävle, Tierp, Uppsala, Arlanda och Upplands Väsby. Andra etappen, den som diskuteras nu, går ut på att förlänga pendeltågslinjen mellan Stockholm och Märsta till Knivsta och Uppsala.
För att kunna förlänga pendeltåget så krävs en ombyggnad av Märsta och Knivsta stationer.
- I dag stoppas alla tåg upp om det står ett tåg på Knivsta station. Andra tåg behöver kunna passera och stationen byggas ut om tågtrafiken på Ostkustbanan ska kunna fungera bra, säger Göran Nilsson.
Enligt honom finns inom politiken en enighet om att vilja ha pendeltåg från Stockholm förbi Knivsta.
Men på två punkter är Knivstas företrädare inte nöjda med regionförbundets förslag till infrastrukturplan och det gäller att den planskilda korsning som länge har planerats i centrala Knivsta inte finns med samt att vägprojekt i länet har fått för stor övervikt jämfört med järnvägar. I dag finns bara en vanlig korsning mellan bilväg och järnväg här. På ena sidan järnvägen ligger kommunhuset och vårdcentralen och på andra sidan ligger skolor, matbutik med mera. Enklaste sättet, om man inte vill riskera att bli stående med bilen vid bommarna i en halvtimme är att åka en lång omväg för att ta sig från den ena sidan till den andra.
- Järnvägen är i dag en barriär i samhället och innebär en stor säkerhetsrisk. Men det är inte bara Knivstaborna som vinner på om det blir en planskild korsning, utan mest järnvägstrafiken på Ostkustbanan, säger Göran Nilsson.
Planskild korsning i Knivsta är också ett så kallat identifierat objekt i arbetet med att kraftsamla för ökad punktlighet och kapacitet i tågtrafiken i Mälardalen. Representanter från Knivsta kommun har därför tillsammans med Banverket utrett placering av en ny korsning i Knivsta.
- Det har fastnat på att vi inte tycker att Knivsta kommun ska betala så stor del för en korsning som är viktig för tågtrafiken i stort. Men även om korsningen nu inte finns med i länets infrastrukturplan så har vi stort hopp om att den blir av i alla fall, säger Göran Nilsson.
Hur är det möjligt?
- Det finns hos regionförbundet pengar till infrastruktur som inte specificerats än. Därför finns det hopp om att vi kommer att få av de pengarna, säger Göran Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!