Skrot och avfall hett stöldgods

Återvinningscentralen i Knivsta har varit utsatt för stölder en tid. Nu tar man krafttag för att få slut på inbrotten och skadegörelsen. Sedan årsskiftet polisanmäls samtliga incidenter och till hösten kommer området att kameraövervakas.

Jimmy Fredriksson tar hand om en brännare till en oljepanna. Elektronikskrot låses numera in ordentligt på återvinningscentralen för att undvika stölder.

Jimmy Fredriksson tar hand om en brännare till en oljepanna. Elektronikskrot låses numera in ordentligt på återvinningscentralen för att undvika stölder.

Foto: Eva Nevelius

Knivsta2009-08-15 07:00
Ett tiotal bilar är redan uppradade utanför återvinningscentralen på Gredelbyleden när klockan närmar sig tre på onsdagen. När anläggningen slår upp portarna rullar de in för att tömma sin last av trädgårdsavfall och diverse skrot.
De är välkomna besökare till skillnad från dem som klipper sig igenom stängslet på nätterna. Tomas Colm, avfallsansvarig på Knivsta kommun, berättar att det varit åtminstone 10-15 stölder inne på området hittills i år.
- I praktiken är det nog mycket mer som vi aldrig upptäcker. Personalen här hinner knappt laga och reparera stängslet mellan varven. Vi misstänker att det är systematiserat. Även andra återvinningscentraler har liknande problem och det finns uppgifter om att det är vissa bilar som cirkulerar runt anläggningarna och gör sina räder, säger han.

Även tidigare år har det förekommit inbrott men det är först på senare tid som Knivsta kommun valt att agera. En gul skylt med texten Alla stölder polisanmäls finns uppsatt på staketet.
- Nu när vi har börjat polisanmäla inbrotten exponeras det mer även om vi vet att det inträffat tidigare också. Men vi tycker nog att det har ökat i omfattning, säger Tomas Colm.
För kommunens del, som får betalt från återvinningsbolaget per ton avfall, leder det till intäktsförluster när saker försvinner.
- Men sedan blir det också nedskräpning och skadegörelse på centralen som innebär direkta kostnader för oss. Att vistas härinne kan vara farligt och vi vill inte att det ska hända något, säger Tomas Colm.

För Jimmy Fredriksson på entreprenören SITA som sköter återvinningscentralen åt Knivsta kommun, är det tröttsamt att ständigt behöva laga trasiga staket och byta ut lås.
Men att gammalt skrot försvinner, kan man inte leva med det?
- Inte när det sker på det här sättet. De här personerna kommer hit för att stjäla och göra vinning på det. Det är inte så att det går till välgörenhet direkt. Och det avfall som hamnar här tar vi hand om och återvinner på bästa sätt, säger han.

Vad är det då som försvinner vid de nattliga räderna? Det går lite upp och ner över tid. Ett tag var ädla metaller som koppar åtråvärt. Diverse elektronik och dataprodukter verkar ständigt vara attraktivt. Ibland är det bara delar av de inlämnade maskinerna som stjäls som kompressorer från kylskåp till exempel.
- Men ofta står man här och kliar sig i huvudet och undrar vad de har tagit. Man kan se att det är omrört men det är svårt att avgöra vad som försvunnit, säger Jimmy Fredriksson.

Kunderna den här dagen förvånas över att återvinningscentralen drabbas av inbrott.
- Tänk att de stjäl det vi slänger. De kunde ju ha kommit hem till mig innan och frågat så hade de fått det, skrattar Knivstabon Olle Westring som håller på att röja ur sitt gamla familjehem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!