Skolvalet ställde till det för familjen

Fabian och Anakin Borndalen fick inte skolskjuts eftersom de går på en annan skola än den kommunen anvisat dem. Nu har dock kommunen hittat en lösning.

Fabian och Anakin Borndalen promenerar nu 2,5 kilometer för att lifta med ett annat barn som har skolskjuts till Margarethaskolan.

Fabian och Anakin Borndalen promenerar nu 2,5 kilometer för att lifta med ett annat barn som har skolskjuts till Margarethaskolan.

Foto: Privat

Knivsta2019-11-23 06:00

Fabian och Anakin Borndalen går i årskurs 4 och 1 på Margarethaskolan. För ett år sedan flyttade familjen till en gård fyra kilometer söder om Knivsta. Men barnen fick inte skoltaxi eftersom de går på en annan skola än Segerstaskolan som kommunen anvisat dem.

– Varje dag som jag har skjutsat barnen till skolan har jag kommit en och en halv timme för sent till jobbet, säger barnens pappa Thomas.

Däremot fick barnen rätt till busskort. Det är bara det att närmaste busshållplats ligger två kilometer bort på en hårt trafikerad 70-väg utan vägren, Forsbyvägen.

– När man väljer skola kan man ofta som vårdnadshavare bli tvungen att hitta en egen lösning. Möjligheten att bli ersatt för busskort finns för att underlätta, säger Ann Ohlsson Ax, administrativ chef på utbildningskontoret.

Men busskort var inget alternativ för familjen.

– Ska barnen gå där i mörkret?, säger Thomas.

Det han tycker är märkligast är att en skoltaxi tills nyligen passerat genom familjens gård till Segerstaskolan, med platser över.

– Men våra barn fick inte fått åka med. De kunde annars ha klivit av vid infarten till Margarethaskolan, säger han.

Man kan inte få skolskjuts till en annan skola än den man går i, enligt Ann Ohlsson Ax.

– Dessutom har man inte möjlighet att få skolskjuts när man gör ett skolval om inte skolskjutsen kan ske utan extra kostnader eller organisatoriska svårigheter för kommunen. Vi måste följa skollagen, säger hon.

Förvaltningsrätten i Uppsala slog nyligen fast att kommunen inte brutit mot skollagen. Barn som går på en annan skola än den kommunen anvisat dem har inte rätt till skolskjuts om det innebär organisatoriska eller ekonomiska svårigheter.

– Så fort det är en merkostnad anses det som ekonomisk svårighet, säger Per-Erik Nistér, tf rådman.

Den 19 november kom kommunen med en lösning. Ett barn som bor drygt två kilometer bort åker skoltaxi till Margarethaskolan och om Fabian och Anakin tar sig dit får de åka med.

– Jag är nöjd med att vi har hittat en lösning som jag hoppas ska fungera för de här barnen, säger Ann Ohlsson Ax.

Under det gångna årets strul med logistiken har barnens föräldrarna övervägt att byta skola.

– Fast vi valde Margarethaskolan av flera olika skäl och jag tror inte barnen mår bra av att rivas upp därifrån. Framför allt är det principiellt fel. Det är inget fritt skolval, säger Thomas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!