I oktober 2017 kom indikationer på dålig luft i Segerstaskolan, som har cirka 200 elever från förskoleklass till årskurs 6. Elever och lärare hade symptom på ”byggnadsrelaterad ohälsa”, bland annat trötthet, huvudvärk, ögonirritation samt olika luftvägsproblem som hosta och irritation i näsa.
Först drygt fyra år senare, i december 2021, satte kommunen på allvar ner foten och krävde att fastighetsägaren Genova skulle göra en omfattande byggnadsteknisk utredning. Den blev klar i slutet av februari och visade att skolan var allvarligt fukt- och mögelskadad, vilket UNT rapporterat om. I flera fall påvisades kraftigt förhöjda värden av bakterier och svamp i bland annat väggar och fönster.
Drygt två månader senare beslutade utbildningsnämnden, efter att miljökontoret dömt ut lokalerna som olämpliga för undervisning, att Segerstaskolans elever flyttas till Sjögrenska gymnasiet i höst.
Agnes Jonsson jobbar på skolans fritids och är huvudskyddsombud inom fackförbundet Kommunal sedan närmare 20 år. Hon anser att det tagit lång tid att reda ut orsakerna till personalens hälsoproblem.
– Ja, utredningen hade såklart kunnat göras tidigare. Jag tycker att det ofta går ganska trögt i sådana här ärenden. Det tar väldigt lång tid innan man kommer till skott och säger att ”nu måste något göras”, säger hon.
Problemen blev ännu tydligare när Segerstaskolans nya skolsköterska skulle påbörja sin nya tjänst i höstas, berättar Agnes Jonsson.
– Hon blev dålig direkt och konstaterade att hon inte kunde vara i byggnaden.
Det är kommunen som ansvarar för arbetsmiljön i Segerstaskolan. Utbildningschefen Tapio Liimatainen började sin tjänst för ett år sedan och kan inte svara på varför inte en ordentlig arbetsmiljöutredning gjorts tidigare.
– När problem har uppdagats har man vidtagit åtgärder och så har det hållit på över tid. Jag kan inte svara på varför man inte gjorde en omfattande utredning tidigare, men i augusti i fjol regnade det in våldsamt på skolan och sedan fick vi en ny medarbetare som blev dålig direkt i lokalerna. Det gjorde att vi kände att vi måste utreda byggnaden riktigt ordentligt, säger Tapio Liimatainen och påpekar att det just nu inte finns någon akut hälsorisk för att vistas i lokalerna.
Att Segerstaskolans elever flyttas till Sjögrenska gymnasiet orsakar en flyttkarusell med flera skolor inblandade. Som UNT tidigare berättat läggs Skutans förskola ner och blir tillfällig gymnasieskola under ett år. Skutans 27 barn flyttas till Diamantens och Norrgårdens förskolor. Hösten 2023 flyttar Sjögrenska in i nyrenoverade lokaler i CIK.
Vad säger du till dem som tycker att en större utredning borde gjorts tidigare?
– Med facit i hand kan jag hålla med om att man har vidtagit för små utredningar tidigare, samtidigt så är det väldigt sällan man vidtar de kraftfullaste åtgärderna vid första misstanke om att något är fel. Det har dessutom bytts fastighetsägare under den här tiden, men om det spelar in i graden av åtgärder kan jag inte svara på, säger Tapio Liimatainen.
En orsak till att utredningen dröjt kan vara att flera parter är involverade, menar Agnes Jonsson.
– Det är en fastighetsägare, en personalgrupp med en chef och dessutom en förvaltning inom kommunen. Det blir många som ska tycka och tänka.