Tanken var från början att Adolfsbergsskolan i norra nya Alsike skulle vara färdigbyggd och inflyttningsklar vid terminsstarten i höst. Så blir det inte.
– Självklart hade det varit önskvärt att starta terminen på plats, men av byggnadstekniska skäl är bygget försenat. Det handlar exempelvis om att ge tillräckligt med tid för betongen att torka. Vi har vetat det under lång tid, säger Hans Åhnberg, utbildningschef i Knivsta kommun.
Nytt inflyttningsdatum är 5 november, måndagen efter höstlovet. Då flyttar hela högstadiet. All högstadiepersonal och fyra lärare från mellanstadiet på Alsike skola följer med.
I ett trollslag blir Alsike skola en F-6-skola. De klassrum som är utrustade för högstadiet ska byggas om för att anpassas till låg- och mellanstadiet. Där får sedan mellanstadieklasserna flytta in under läsåret och så småningom avvecklas paviljongerna där de huserar i dag.
– Det blir en dominoeffekt, säger Hans Åhnberg.
Elever från F-4-skolorna Brännkärrsskolan och S:ta Maria skola som börjar årskurs 5 kommer att vistas i förskolan Spillkråkans lokaler i väntan på flytten till Adolfsbergsskolan.
Hans Åhnberg säger att den nya skolan är byggd för att möta dagens behov av pedagogiska miljöer.
– Den blir trygg, inspirerande och ska hålla över tid. Lärmiljön möjliggör arbete både i större grupper och i det lilla formatet. Den är väl utrustad för framtiden.
Hur har man gjort skolan trygg menar du?
– Det ska vara överblickbart och inga långa korridorer där man kan känna sig otrygg. Och toaletterna ska varken ligga för offentligt eller för undanskymt, svarar han.
Pia Smårs är rektor på Alsike skola och ska bli rektor på Adolfsbergsskolan.
– Det blir en otroligt häftig byggnad och en oerhört inspirerande miljö, säger hon.
Hon berättar att den nya skolans arbetssätt är ämnesövergripande.
– Då och då kommer man att ha samma tema i till exempel biologi, slöjd och historia.
Pia Smårs har varit med från början och satt in arkitektfirman i de pedagogiska idéerna. Nyckelorden är interaktion, inspiration och progression. Det har bland annat resulterat i att de praktiska och estetiska klassrummen ligger intill varandra.
Referensgrupper med personal och elever har tittat på ritningarna och fått tycka till.
– Deras önskemål har tillgodosetts i största möjligaste mån. Det har varit en intressant process att kunna påverka, säger Pia Smårs.
Det är också eleverna som ska börja i Adolfsbergsskolan i höst som har valt skolans namn genom en omröstning.