Skogsnära klassrum och miljövänlig uppvärmning. Så beskrevs Margarethaskolan när byggnaden invigdes 2020.
Ägare var Sisyfosgruppen som gjort sig känd för att köpa upp och bygga om områden med kulturbyggnader. Bland annat har man gjort detta vid Wenngarns slott i Sigtuna, kring Margarethahemmet/Margarethaskolan i Knivsta och försökt få liv i Dragon gate i Älvkarleby.
Men bakom den fina fasaden i nybyggda Margarethaskolan led elever och lärare av hög ljudnivå. Sisyfos hävdade att akustiken i lokalerna var okej, något som fastighetsjätten Hemsös mätningar motsäger. Hemsös mätningar visade att akustiken var så dålig att kommunen inte kunde godkänna lokalerna för fortsatt skolundervisning.
Hemsö fick inför köpet 2022 se Sisyfos mätningar.
– Ja, inför vårt förvärv fick vi ta del av ljudprotokollen som låg till grund för det slutbesked som Knivsta kommun gav. Protokollen visar att ljudkraven var uppfyllda och det utreder vi nu hur det är möjligt, sa Hemsös företrädare 2022.
Resultatet av de nya mätningarna blev att hela skolan byggdes om och de 250 eleverna flyttades till tillfälliga paviljonger. Nyligen flyttade eleverna in i sin ombyggda skola igen. Skolkoncernen Cedergrenska som driver skolverksamheten, är nu nöjda med lokalerna.
Men kostnaden för ombyggnaden landade på 52,1 miljoner kronor, en summa som fastighetsägaren Hemsö anser att den tidigare ägaren ska betala. De tycker att dokumenten om akustiken i skolan – som Sisyfos gav dem före köpet – inte stämde.
Hemsö anklagar även Sisyfos för att ha gjort extraordinära utdelningar på 305 miljoner kronor strax efter att Hemsö hade lämnat in sin reklamation. Eftersom pengarna inte finns kvar i bolagen anser Hemsö nu att Sisyfos har ”missbrukat det aktiebolagsbolagsrättsliga regelverket för att undgå ansvar”.
Just nu pågår två mål mot Sisyfos. Det första handlar om vem som ska betala skolans ombyggnad.
– Ja, det är uppdelat i två mål. Det andra gäller frågan om personligt betalningsansvar för styrelseledamöterna i de relevanta Sisyfos-bolagen. Bakgrunden är att dessa bolag tömdes på tillgångar när våra krav mot dem i anledning av bristerna i ljudförhållandena i skolan blev kända, säger Åsa Thoft, kommunikationschef på Hemsö.
De två personer som kravet är ställt mot är Sisyfos grundare Olle Larsson och Peter Strate, en annan av företagets företrädare.
Olle Larsson är på en resa, men svarar per mejl att han inte håller med om det som påstås i stämningsansökan.
”Det är naturligtvis helt ogrundade påståenden. Vi har anlitat oberoende konsulter och genomfört ljudmätningar och har full dokumentation på att vi uppnådde alla lagkrav avseende akustik.”
Han anser att åtgärder som gjorts senare i byggnaden är det som har påverkat akustiken negativt.
”Vi bär inte ansvaret för detta”, skriver han till UNT.
Har ni fört ut pengar ur bolag för att undvika att Hemsö ska få ersättning?
”Att vi skulle genomföra olovliga värdeöverföringar är helt taget ur luften och absolut felaktigt. Under hösten 2023 innan vi ens kände till några akustikavvikelser förlorade vi, som många andra, bankfinansiering av vårt fastighetsbestånd. I processen som ledde till att vi hittade ny finansiering tvingades vi i grunden omstrukturera Sisyfosgruppen. Alla utdelningar av fritt eget kapital, försäljningar och ägarförändringar som gjordes i den processen har granskats och genomförts av revisor, juridiska ombud och ekonomiska konsulter och följer alla formalia”, svarar Olle Larsson.