Sjukfrånvaron ökar

Sjukskrivningarna ökar, så även i Knivsta. Inom förskola och äldreomsorg är det flest som mår dåligt.

Gunilla Tuvin framför Knivsta kommunhus.

Gunilla Tuvin framför Knivsta kommunhus.

Foto: Astrid Iselidh

Knivsta2016-04-17 08:01

I Knivsta kommun ökade sjukskrivningarna förra året till 5,9 procent. 2014 var siffran 5,5 procent totalt sett. Ändå har Knivsta kommun den lägsta sjukfrånvaron i Uppsala län.

– Det här är en fråga som vi ser allvarligt på och arbetar med, men i jämförelse med andra kommuner i Knivstas storleksordning så ligger vi bra till. Flera kommuner i vår jämförelsegrupp har nu runt 7 procents frånvaro, säger Gunilla Tuvin, personalchef i Knivsta kommun.

Mest ökar sjukfrånvaron bland kvinnor. Utsatta yrkesgrupper är förskolepersonal, skolpersonal och socialtjänsthandläggare.

– Främst är det diagnosen psykisk ohälsa som ökar, vilket också hänger ihop med att långtidssjukskrivningarna har blivit fler, säger Gunilla Tuvin.

Trots det geografiska läget, mitt emellan två storstäder, så har kommunen inte alltid lätt att behålla sin personal.

– Vi har gott om arbetskraft i regionen, men konkurrensen om arbetstagarna är också stor, eftersom det lätt går att pendla till andra kommuner.

Samtidigt som det är brist på utbildade förskollärare och lärare med flera, så växer också Knivsta kommun och behöver regelbundet nyanställa.

Kan det bli en extra stress och leda till sjukskrivningar även för dem som jobbar, när någon i samma grupp blir sjukskriven?

– Ja, det påverkar om många är sjuka. Annat som påverkar är om det är svårt att få tag i utbildad personal och om det ofta måste göras nyintroduktioner på en arbetsplats, säger Gunilla Tuvin.

Samtidigt menar hon att det inte bara är arbetsförhållandena som bidrar till fler sjukskrivningar.

– Många blir också stressade av andra skäl, utöver arbetet, och så kommer en droppe som får bägaren att rinna över.

Vad gör ni för att förebygga sjukskrivningar?

– Vi tar upp frågan i budgetdiskussionerna med politikerna och nu har vi fått en personalkonsult som ska bygga upp mer förebyggande åtgärder.

Kommunen jobbar, enligt henne, sedan tidigare också mycket aktivt med rehabilitering, samt med hälso- och arbetsmiljöfrågor. Exempelvis har det nyligen hållits föreläsningar för cheferna om psykisk ohälsa och hur de kan se tidiga signaler.

– Den här kunskapen ska nu spridas till fler i verksamheterna. För det är viktigt att den som mår dåligt får hjälp i tid, så att vi kan förebygga längre sjukskrivningsperioder, säger Gunilla Tuvin.

Fakta Fem kommuner samarbetar

Det är SKL (Sveriges kommuner och landsting) som samlar in statistik om sjukfrånvaron i kommunerna.

2015 var sjukfrånvaron i Heby kommun högst i Uppsala län och lägst i Knivsta. I Heby var frånvaron 7,4 procent, medan den i Knivsta var 5,9 procent.

Knivsta kommun ingår i ett nätverk där fem kommuner i ungefär samma storlek arbetar med jämförelser för att kunna ta råd och tips av varandras arbetssätt.

I nätverket, som kallas Femklövern, ingår Knivsta, Håbo, Gnesta, Nykvarn och Trosa kommuner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om