Fem rektorer har stått vid rodret för Knivstas största skola sedan kommunen skiljdes från Uppsala 2003. I flera fall finns det personliga förklaringar, eller att byten skett i samband med att kontrakt gått ut.
När Ulrika Lundquist anställdes för drygt ett år sedan var det en uttalad långsiktig lösning, hon skulle arbeta strategiskt med ledning- och utvecklingsfrågor. Så blev det inte.
– Min vision var att få eleverna mer delaktiga, skapa ett rättssäkert betygssystem och att elever med behov verkligen skulle få det stöd som de behövde, säger Ulrika Lundqvist.
Men ganska snart gick det upp för henne att hon hamnat i en omöjlig situation.
– Det var som Fawlty Towers, och jag var John Cleese som stack ut näbben i alla dörrar.
Ulrika Lundquist drogs direkt ner på detaljnivå och gjorde flera personers jobb. I våras genomfördes en tidsstudie av hennes arbete. Enligt Ulrika Lundquist bekräftade den hennes uppfattning, att hon inte fick tid till jobbet hon anställts för.
– En timme av 45 ägnade jag åt ledning den vecka som studien gjordes, säger hon.
Hon saknade en assistentfunktion, en biträdande rektor och en skolhälsovård på plats. Funktioner som finns på jämförbara skolor i Uppsala. Rollerna att vara en stöttepelare i elevvården, hålla i budgetfrågor och ha personalansvar för 50 lärare blev för mycket. Föräldrar hörde av sig och klagade på att skolan inte hade koll. Den omöjliga arbetssituationen resulterade i magsår och sömnbesvär.
– Jag insåg att jag måste strunta i elever i behov av hjälp för att få tid till andra kvalitetsfrågor, och det ställer inte jag upp på.
Efter en blick i kristallkulan som för Thunmanskolans del handlar om mindre kullar och sjunkande elevtal, vilket påverkar ekonomin, valde hon att sluta. I dag arbetar hon som programrektor på Jällaskolan i Uppsala.
– Här finns en rektor över mig, en assistentfunktion och en person som sköter administrativa frågor. Allt det som jag skötte själv på Thunmanskolan.
För skolledningen i Knivsta kommun är det senaste rektorsavhoppet ett bakslag.
– En stor motgång och en besvikelse, säger Peter Svantesson, utbildningschef i Knivsta.
Han säger att kommunen nu ska göra en översyn av rektorernas arbetssituation, en genomlysning som förhoppningsvis ska leda fram till en bättre arbetsmiljö.
Problemet på Thunmanskolan verkar just ha varit rektorssysslans bredd, att det var svårt att delegera för att få utrymme för skolans vd-skap.
– Som vd kan du inte strunta i detaljfrågorna, säger Peter Svantesson
Han menar att det är upp till varje rektor att fördela resurserna och på frågan varför inte Thunmanskolan har ett skolhälsovårdsteam som andra jämförbara skolor, svarar han att modellen med ett mobilt resursteam för hela Knivsta kommun gillas av de flesta rektorer i kommunen.
Frågan är om det saknas resurser i skolan i Knivsta.
– Det är klart att jag skulle önska mer pengar, men x antal mer miljoner kronor löser inte den här frågan, rektorernas situation.
Camilla Westerborn (FP) är ordförande i utbildningsnämnden i Knivsta och beklagar att Ulrika Lundquist inte stannade längre. Hon tycker att det är bra att skolledarnas situation sätts under lupp, men hon vill också se över rekryteringsprocessen.
– Vi måste ta lärdom av det här och kanske bli ännu mer tydliga med vad uppdraget innebär.