Om projektet lyckas kommer koldioxidutsläppen att minska med 10 000 ton per år, jämfört med om bostadsområdet som kan få uppåt 10 000 nya invånare skulle ha byggts på konventionellt sätt.
– Stödet från Energimyndigheten ska vi använda till att studera de ekonomiska förutsättningarna för att på kvarters- eller stadsdelsnivå bli helt självförsörjande på el- och värme från förnyelsebar energi, säger Martin Wetterstedt, energistrateg i Knivsta kommun.
Knivsta kommun är en av 37 i landet som deltar i Energimyndighetens projekt Uthållig kommun etapp 3. Det innebär att kommunen nu får expertstöd kring att utveckla energieffektivt byggande och energisystem kring solel, solvärme, biobränslen och liknande. Kommunen vill tillsammans med exempelvis universitet, näringsliv och inflyttande till området arbeta fram spjutspetslösningar av internationell klass.
– Det är viktigt att kunna vara visionär och samtidigt undersöka vad som är ekonomiskt realistiskt i ett tidigt skede. Vi hoppas att kommunens närhet till Arlanda ytterligare ska göra Knivsta intressant för innovativa och expansiva miljöteknikföretag, säger kommunstyrelsens ordförande Klas Bergström (M).