Solen lyser in genom fönsterväggen i simhallen Hälsohuset i Knivsta. Yosef Amanuael och Mahmoud Mohamed simmar ikapp samtidigt som simläraren Marianne Carlbom hejar på. De ska simma 200 meter, varav 50 meter ryggsim, för att ta sitt första simborgarmärke.
– Jag kunde simma lite grann innan vi började den här kursen, men jag har blivit mycket bättre nu. Det ska bli roligt att simma utomhus i sommar, säger Yosef Amanuael som kom ensam från Etiopien för elva månader sedan.
Numer bor han på Strandgården i Knivsta och studerar svenska för invandrare på Celsiusskolan i Uppsala. Om ungefär ett år kan han kanske börja i en vanlig klass i grundskolan.
I banan intill simmar Hossein Afzali som för två år sedan kom till Sverige från Afganistan. Han kunde knappt simma alls när han började kursen, men nu kan han både bröstsim och lite crawl.
– Nu är jag riktigt trött. Jag har aldrig simmat så här långt förut. Men det är roligt och bra träning, säger han.
Det var i våras som Marianne Carlbom från Rädda barnen tog initiativet till simskolan för ensamkommande barn i Knivsta. Hon menar att det borde vara kommunens ansvar att organisera simskola för de som inte fått chansen att lära sig i skolan.
– Det står i läroplanen att elever som går ut sexan ska kunna simma, men eftersom de här killarna är äldre när de kommer till Sverige så får de aldrig chansen.
Hon anser att det är väldigt viktigt att lära sig simma för att kunna ta del av alla de aktivtiteter som innefattar vatten, som till exempel att bada i sjöar, åka till badhuset eller ge sig ut i en båt. Men framförallt handlar det om säkerhet.
– I ett land där det finns så mycket vatten måste man kunna simma ifall man skulle ramla i någon gång. Dessutom är det bra att kunna ta ansvar för andra. En dag har de här pojkarna egna barn och då ska de kunna ansvara för dem och kanske lära dem att simma, säger Marianne Carlbom.
Under den sista veckan har simundervisningen varit intensiv. Varje dag mellan måndag och torsdag har de haft en timmes simundervisning. Som hjälp har de haft Linn Björnsen som är simlärare på Hälsohuset.
– Jag har jobbat lite med att undervisa nyanlända ungdomar förut, men vanligtvis lär jag mindre barn att simma. Det är lite annorlunda att lära lite äldre ungdomar. Man kan ju prata mer när man intruerar dem, säger Linn Björnsen.
Lektionen avslutas med diplomutdelning. Och visst ser ungdomarna stolta ut, men strax efter att de fått sina diplom lägger de tillbaka dem på ett bord och hoppar i vattnet igen.