Sigtuna tjänar mest på felparkerare

Den kommunala ­par­kerings­övervakningen i Sigtuna kommun drar in nästan 300 kronor per år och invånare, mest i hela landet.I Knivsta kommun har man nyligen börjat lappa felparkerarna. Men i lantliga Östhammar lyser p-vakterna än så länge med sin frånvaro efter ett impopulärt försök i mitten av 90-talet.

Knivsta2008-09-20 06:00
I den statistik som tagits fram av Sveriges Kommuner och Landsting nyligen är det Sigtuna som utmärker sig. 11 miljoner kronor i intäkter inbringade den kommunala parkeringsövervakningen 2007. Det blir 298,26 kronor per invånare.
Den helt avgörande orsaken är Arlanda flygplats. Här finns också den högsta kommunala p-avgiften per timme i landet, 60 kronor.
- Jag tycker vi har en ­lagom nivå på trafikövervakningen. På Arlanda måste nivån vara hög, i övriga kommunen är vi inte så jättenitiska, säger Melvyn Karlsson, som är produktionschef på stadsbyggnadskontoret.

Elva miljoner är en hyfsad intäkt för kommunen, vad gör ni med pengarna?
- De ingår i kommunens bokslut och används på bästa sätt. De kommer skattebetalarna i kommunen till gagn i någon form.
Sigtuna kommun har tre egna p-vakter och sju stycken från företaget Protectus som vann den senaste upphandlingen. Och Melvyn Karlsson får sällan klagomål på att det lappas för mycket, tvärtom finns det kommuninvånare som tycker att man borde övervaka ännu mer.
I Knivsta kommun infördes kommunal parkerings­övervakning i början av året men först mars april kom den i gång ordentligt. Det kostar mellan 400 och 800 kronor att parkera fel och från mars till augusti lappades cirka 125 bilar.

- Tanken har varit att parkeringsövervakningen ska gå plus minus noll, men det är för tidigt att säga om det kommer att bli så, säger tekniska chefen Tyra Olsson.
Bland de uppländska kommuner som inte har någon kommunal parkeringsövervakning återfinns Öst­hammar.
I mitten av 90-talet beställde man tjänsten av ett Uppsalaföretag under en femårsperiod men slutade därefter med det. Sedan dess har p-vakters vara eller inte vara kommit upp i trafiknämnden med viss regelbundenhet de senaste åren.
- Vi gjorde en utredning om det i våras och bestämde att vi inte skulle ha det. Vi vill ligga lågt ett tag och se hur det fungerar. Är det så att det inte fungerar bra får vi ta upp det igen. Det finns ett väldigt motstånd mot p-vakter och det kostar pengar att ha bevakning också, ­säger Sune Pettersson (m) trafiknämndens ordförande.

Det är närpolisen som flera gånger framfört önskemål om p-vakter i tätorterna Östhammar och Öregrund sommartid.
Men bland delar av befolkningen var det impopulärt när det prövades på 90-talet, man var van att parkera som man ville och reagerade starkt på att plötsligt riskera böter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!