En grupp Sfi-elever gör klassbesök i Hälsoäventyrets lokaler i gamla Gredelbyskolan i Knivsta. De får välja varsin lapp med en emoji som speglar deras humör. Sedan visar de upp sina lappar och sätter ord på känslan. Alla verkar glada och förväntansfulla.
Många av eleverna på Sfi (svenska för invandrare) har dåliga kunskaper om hur mat, motion och rökning påverkar hälsan. Därför har Sfi i Knivsta inlett ett samarbete med nyöppnade Hälsoäventyret, en hälsopedagogisk verksamhet inom Hälsa och habilitering, Region Uppsala. Egentligen riktar sig lektionerna till barn, men med lite anpassning har de visat sig vara lämpliga för vuxna med begränsade kunskaper i svenska.
När Sfi-eleverna får frågan om de vet vad hälsa är svarar en av dem:
– Må bra. Inte bra.
Lena Fransson Nordalen på Hälsoäventyret bekräftar och sammanfattar: kropp, må bra, träna, mat, sova. En av eleverna snarkar för att visa att han förstår ordet sova.
På tal om sova ligger Benjamin nedbäddad på golvet. Han är ett skelett med nattmössa på skallen. Men benen ligger huller om buller. Det blir elevernas uppgift att sätta ihop honom. Alla får välja varsin skelettdel. Sedan hjälps de åt att lägga dit delarna i rätt ordning.
När Benjamin är hel kommer nästa fråga. Vad saknas? Lena Fransson Nordalen och Malin Sohlberg från Hälsoäventyret pekar på sina överarmar och ben.
– Muklar, säger en elev.
Javisst, ett skelett behöver muskler. Så fortsätter lektionen och eleverna går därifrån lite klokare och med några nya ord i sin vokabulär.