Seniorer lär sig falla utan att slå sig

Erik Vesterlund är inte förvånad över att Knivstas första kurs i fallteknik för seniorer är fulltecknad. Det är ett stort problem att äldre ramlar och skadar sig.

Erik Vesterlund, till höger, lär ut fallteknik till seniorer för att de ska slippa skada sig. Sedan gäller det att veta hur man ska ta sig upp från marken också.

Erik Vesterlund, till höger, lär ut fallteknik till seniorer för att de ska slippa skada sig. Sedan gäller det att veta hur man ska ta sig upp från marken också.

Foto: Alf Tornberg

Knivsta2019-12-27 15:35

De som sysslar med judo är experter på att ramla. Judo går ju ut på att kasta omkull varandra. 

– Hälften skulle behöva akut sjukvård efter varje träning om vi inte gjorde rätt, säger Erik Vesterlund.

Han är generalsekreterare i Svenska Judoförbundet och jobbar ideellt i Knivsta judoklubb. Han håller kurser i fallteknik och hans främsta råd är: Fall inte som en fura. Sjunk ihop och rulla.

– Ett sätt att minska risken för att skada sig vid ett fall är att minska farten och sänka tyngdpunkten.

Hur sänker man tyngdpunkten?

– Det enklaste är att böja på knäna när du tappar balansen. Då blir kraften lägre när du möter marken. Om du dessutom vänder dig eller kryper ihop så rullar du snarare än faller som en fura. Det minskar kraften i nedslaget.

Att ta emot sig med händerna är en dålig idé.

– Då kan man bryta handleder eller skada axeln, varnar Erik Vesterlund.

Vad mer kan vara bra att tänka på?

– Det handlar också om hur du går och rör dig. När det är halt är det viktigt att sätta ner hela foten och ha knät så rakt ovanför foten som möjligt.

Den första kursen i fallteknik börjar 14 januari och ingår i en forskningsstudie på Dalarnas högskola. Deltagarna har lottats fram utifrån kön och ålder för att underlaget ska vara vetenskapligt. Studien omfattar tio kurstillfällen för att bli jämförbar med andra typer av studier. Erik Vesterlund lovar fler kurser framöver, med fler övningstillfällen.

– Vår övertygelse är att man behöver 16 veckor för att fallteknikerna ska bli tillräckligt automatiserade, säger han. 

Första gången brukar det vara spänt. Sedan börjar deltagarna skratta och tycka att det är kul.

– En del har inte legat på golvet på 15 år, sedan barnbarnen var små. Vi börjar faktiskt med att träna på att resa sig upp från golvet, berättar Erik Vesterlund.

Har det hänt att någon skadat sig på dina kurser?

– Nej. En viktig princip är "var och en efter sin förmåga". Det skiljer mycket mellan en 65-åring som nyss gått i pension och en 88-åring med ålderssjukdomar som varit inaktiv länge.

Han poängterar att de inte lär ut judo på kurserna för seniorer.

– Vår fallteknik funkar även i andra sammanhang. Däremot hjälper de inte om man ramlar mot hörnet på ett bord. Men de träningar vi ger ökar balansen och muskelstyrkan och det finns vetenskapliga bevis på att det minskar skadorna när fall inte går att undvika.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!