Satsning på säkrare elleveranser i Knivsta

Vattenfall elnät plöjer ner 50 miljoner kronor för att göra elleveranserna säkrare i Knivsta kommun. Arbetet ska vara färdigt i början av 2008.

Knivsta2006-01-03 23:59
Stormarna som drabbade Uppland julen 2002 har drivit upp tempot i arbetet med att byta ut luftledningar mot isolerad hängkabel eller jordkabel.
Anna Lihr, informationsansvarig på Vattenfall, berättar att cirka 50 000 abonnenter i Uppland blev strömlösa för fyra år sedan, när träd lade sig över friledningarna och den kraftiga vinden skadade elstolpar.
— En isolerad hängkabel klarar att träd lägger sig emot den, säger Fredrik Carlsson, projektchef, när han och Anna Lihr guidar runt i Ekshagarna i Krusenberg.

Ny hängkabel
Här är arbetet med nätet inne i ett slutskede. Det som återstår här är rivning av en del gamla ledningar.
Totalt 1 kilometer jordkabel och 4,5 kilometer ny hängkabel ska göra att frustrationen över utebliven ström minskar markant i området.
— Det har varit massor, massor, säger Amelie Berger när vi hör efter vad hon har för erfarenhet av strömavbrott.
— En gång blev vi av med strömmen två dagar före julafton, och som längst två dygn.

Återkommande inslag
Hon flyttade till trakten 1986 och upplyser om att strypt elförsörjning, till och från, varit ett återkommande inslag i vardagen. Tillsammans med sin man driver hon en gård och är därmed extra beroende av säker strömleverans.
— Jättebra att de gräver ner kabeln, säger Amelie Berger.
Det är ingen slump att Vattenfall vidtar åtgärder just här. Avbrottsfrekvens och hur länge kunder varit utan el styr i vilken ordning grävmaskiner och montörer sätts i arbete.
Men innan det handfasta arbetet kan komma i gång krävs mycket dialog, med länsstyrelser, kommuner och markägare.
— Ofta kan diskussionen handla om dragningar, att markägare hellre ser att vi går fram på grannens mark, säger Fredrik Carlsson.
— De flesta har förståelse, medan man måste smeka vissa på de rätta ställena, säger Rune Wallén som är projektansvarig i Knivsta.

100 bygglovÄven kommunerna vill ha ett ord med i laget. För att bygga de cirka 100 nya transformatorstationerna i Knivsta, som fördelar och reglerar spänningen, krävs bygglov.
Menna Hagstroem, husarkitekt på Knivsta kommun, ser inga större problem med att ge tillstånd till att uppföra de ett par kvadratmeter stora husen.
— De är så små att de knappt märks i landskapet. Men det gäller att få rätt färg på dem, troligtvis går färgerna i rött eller grönt, säger Menna Hagstroem.
Jordkabel, isolerad hängkabel och 100 transformatorstationer, kan Knivstaborna förvänta sig högre elpriser? Nej, inte med hänvisning till investeringarna i alla fall.
— Nej, det här handlar om att vi ska få rätt kvalitet på näten. Har vi inte det kan det bli dyrt för Vattenfall med det nya ersättningssystem som trädde i kraft vid årsskiftet, säger Anna Lihr.

UNT-fakta


Vattenfall investerar 10 miljarder i ett förbättrat elnät i Sverige under en femårsperiod. Omkring 200 miljoner väntas satsas på elnätet i Uppland. Förbättringsarbetet innebär att elnätet isoleras, d.v.s. kablar grävs ner eller byts ut mot s.k. hängkabel (kraftig kabel i luften). Arbeten prioriteras efter hur drabbade kunder inom ett visst geografiskt område har varit. I Knivsta gräver Vattenfall ner ca 15 mil jordkabel och byter ut 6 mil gammal luftledning mot hängkabel.

Arbete som pågår eller planeras inom kort på följande orter i Uppland: Gåvsta, Rasbo, Lövsta, Marielund, Funbo Gunsta, Åkerby, Uls, Väsby, Julsättra, Almunge, Solvalla, Faringe, Knutby, Rycklinge, Faringe, Mälsta, Östuna, Husby-Långhundra, Närtuna, Gottröra, Trosta, Lunda, Nor, Ledinge, Knivsta, Årby, Knivsta.

Källa: Vattenfall
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!