Sänkt bidrag slår hårt mot fristående förskolor

Knivsta kommun sänker bidragen till förskolor, mitt under budgetåret. För många fristående förskolor är det ett hårt slag ekonomiskt. "Vi får vända på varenda krona och öre", säger Irene Molander, rektor för S:ta Maria förskola.

Bengt-Ivar Fransson (M) är ordförande för utbildningsnämnden i Knivsta kommun, Irene Molander är rektor för S:ta Maria förskola som drivs av Knivsta pastorat.

Bengt-Ivar Fransson (M) är ordförande för utbildningsnämnden i Knivsta kommun, Irene Molander är rektor för S:ta Maria förskola som drivs av Knivsta pastorat.

Foto: Bo Gyllander/TT/Privat

Knivsta2020-09-03 14:00

I mitten av augusti nåddes de fristående förskolorna i Knivsta kommun av beskedet om att kommunen sänker deras förskolepeng med 2,7 procent från och med oktober i år. För S:ta Maria förskola, som har verksamheter i Alsike och Vassunda, innebär det nästan 25 000 kronor mindre i bidrag i månaden, enligt rektorn Irene Molander. 

– Att det kommer mitt i ett år känns inte bra. Det var ju pengar som vi hade räknat in i årets verksamhet. Nu blir det till att försöka spara in den pengen, säger hon. 

Redan innan beskedet om det krympta bidraget upplevde flera fristående förskolor situationen som tuff. I Knivsta kommun står flera förskoleplatser tomma i höst. På S:ta Maria förskola saknas elva barn, vilket betyder att de hade mindre intäkter än vanligt redan innan eftersom ersättningen från kommunen baseras på antal barn i verksamheten.

– Det är klart att det är svårt för kommunal verksamhet också, men vårt problem som fristående förskola är ju att vi inte kan gå minus, säger Irene Molander. 

Tidigare i veckan höll Knivstas fristående förskolor ett möte där de diskuterade kommunens beslut. På mötet bestämdes att de ska lämna in en skrivelse till kommunen om vilka konsekvenser beslutet får och att förskolorna fått för kort tid på sig att hantera neddragningen.

– Det är väl aldrig populärt att dra ner på bidrag, men det hade varit lättare om vi fick reda på det tidigare. Nu får vi vända på varenda krona och öre. Det ska mycket till för att jag ska sätta in en vikarie om någon är sjuk, först och främst plockar vi personal från församlingsverksamheten, säger Irene Molander.

Bengt-Ivar Fransson (M) är ordförande i utbildningsnämnden som beslutat om det sänkta bidraget. Han tycker att förskolorna har fog för sin kritik.

– Det här är ett unikt beslut. Vi har aldrig tidigare behövt göra så tuffa besparingar och att spara på skolpengen är det sista vi gör. Det är klart att vi hade kunnat sagt att vi bara skulle spara in på kommunal verksamhet, men det blir inte rätt när vi ska behandla alla lika, säger han.

Hade ni inte kunnat flagga tidigare för att skolpengen skulle sänkas? 

– Det är klart att vi hade kunnat sagt att det kanske skulle hända tidigare, men vi hade hoppats att vi inte skulle behöva. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!