Sågentomten klipp för finansman
Knivsta kommuns beslut att bygga ett äldreboende på Sågentomten i Knivsta kan bli bingo för markägaren Magnus Sundström. Han får vid en markaffär med kommunen tillbaka köpeskillingen för hela området.
- Inga kommentarer, säger Magnus Sundström på telefon från Australien där han befinner sig på semester.
När han får frågan hur det känns att få tillbaka köpeskillingen för råmarken i en enda affär, protesterar han.
- Köpesumman är bara en del i totalinvesteringen på cirka 50-60 miljoner kronor. Det har inte varit gratis att riva och detaljplanelägga området och det kostar att ordna va, bygga vägar, anlägga parker, säger Magnus Sundström.
I nästa andetag säger han att marken är väldigt värdefull och att det förs diskussioner med flera intressenter.
Catarina Winninge (fp) är i alla fall övertygad om att Sundström gjorde ett klipp när han köpte marken 2002. Och hon hävdar fortfarande att kommunen gjorde fel som inte utnyttjade förköpsrätten.
- Jag har inte ändrat uppfattning, även om det inneburit mycket jobb om vi utnyttjat förköpsrätten, säger hon och tillägger att kommunen skulle ha gjort sig en rejäl hacka.
Leif Nilsson (s) har samma åsikt och tillägger att kontrollen över markens användning varit ännu större om kommunen köpt marken.
Göran Nilsson (m) röstade nej till att utnyttja förköpsrätten 2002. Han anser inte att kommunen ska hålla på med markspekulation.
- Det tog 15 år innan det såldes mark i Alsike och Ar. Om Sundström får sälja mark är det helt okej för min del med tanke på den risk han tagit, säger Göran Nilsson.
Magnus Sundström gör i nittionio fall av hundra försiktiga uttalanden, men när han får frågan om Knivsta kommun borde ha köpt marken 2002 sticker han oväntat ut hakan:
- Då hade man inte haft någon färdigställd mark att bygga ett äldreboende på i dag.
Hur menar du?
- Att ett privata företag är effektivare och generellt driver det här snabbare framåt än en offentlig ägare.
Fotnot: 1 hektar är 10 000 kvadratmeter
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!