– Små restauranger, som pizzerior, kontrolleras inte lika ofta. De har färre kunder och det är därför inte lika många som kan skadas om restaurangen har dålig miljö, säger Maria Wegscheider.
LÄS MER: Fann musbajs på servering
Hur ofta en restaurang inspekteras baseras på en riskindelning, berättar hon. Riskindelningen utgår från känsligheten hos den mat som hanteras och hur många portioner man serverar per dag. En liten restaurang får två inspektionstimmar per år. Det innebär oftast en inspektion vartannat år. Större restauranger kan få 4 eller 6 timmars inspektionstid per år, vilket oftast innebär ett till två besök. Riktigt stora restauranger kan få ännu fler besök.
– Restauranger betalar varje år en avgift till kommunen som täcker kostnaden för inspektionen. Om inspektören noterar mindre brister vid kontrollen kan dessa följas upp vid nästa kontroll. Om många avvikelser har noteras eller om avvikelserna är allvarliga kan inspektören besluta att göra en extra kontroll. Restaurangen måste då betala för den kontrollen, förklarar Maria Wegscheider.
LÄS MER: Farligt mögel på krog
Om en restaurang har avvikelser som kan innebära en risk för att den mat som serveras inte är säker för kunden kan stället stängas tills avvikelserna är åtgärdade. Maria Wegscheider berättar att det inte är vanligt, men att det har hänt.