Knivsta kommun har de senaste åren provat nya sätt att förbättra elevernas resultat. Betygen har förbättrats, men målet om att alla elever ska få behörighet till gymnasiet är svårt att nå. Därför har nu Knivsta kommun och Uppsala universitet startat en forskningscirkel.
– Knivsta kommun gjorde mycket, men stod till slut och stampade på samma siffra varje år, även om det var en jämförelsevis bra siffra. Ungefär tio procent av eleverna blev inte godkända, säger Lars Olsson, samordnare vid Forum för samverkan, vid Uppsala universitet.
Det var i det läget som Knivsta kommuns skolchefer tog kontakt med Uppsala universitet. Detta efter att man deltagit i en dag för kunskapsutbyte på universitetet.
– Vår tanke med cirkeln är att vi med gemensamt kunskapssökande mellan forskare och rektorer ska hitta nya arbetsmetoder i klassrummet, samt former för styrning och ledning, säger utbildningschef Hans Åhnberg.
Gruppen leds av Anders Arnqvist, professor och chef för rektorsutbildningen. Deltagarna kommer att träffas, göra empiriska studier i sin vardag, få handledning på distans och läsa litteratur.
Skollagen säger att skolorna ska arbeta utifrån vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet, något som Knivsta kommun på detta sätt nu under 1,5 år kommer göra mer än vad som är vanligt. Man hoppas komma fram till arbetssätt som kan spridas till fler kommuner, eftersom nästan alla har samma problem med resultaten.
– Det finns ett jätteintresse för de här frågorna i alla våra åtta samverkanskommuner i Uppsala och Stockholms län, säger Lars Olsson.