"Så klart är det bättre med egen personal"

Socialtjänsten i Knivsta är anmäld för att ha gjort omplaceringar av barn och unga utan dialog och ordentliga bedömningar.

Catrin Josephson, socialchef i Knivsta, bemöter kritiken från en psykoterapeut som är djupt oroad över den förändring som hen uppfattar har skett inom individ- och familjeomsorgen.

Catrin Josephson, socialchef i Knivsta, bemöter kritiken från en psykoterapeut som är djupt oroad över den förändring som hen uppfattar har skett inom individ- och familjeomsorgen.

Foto: Tina Lövrander

Knivsta2019-07-18 17:30

En psykoterapeut som arbetar med barn och unga riktar skarp kritik mot individ- och familjeomsorgen i Knivsta kommun. Enligt anmälaren har handläggare skrivit ut och omplacerat svårt utsatta barn och unga utan att göra en ordentlig bedömning och utan dialog med de unga, läkare och behandlande personal.

– Det här är anmälarens bedömning, som vi givetvis undersöker, säger Catrin Josephson, socialchef i Knivsta sedan 3 juni i år.

Terapeuten beskriver fyra fall där hen menar att det råder brister i rättssäkerhet och omhändertagande. Bland annat ska en ung person med missbruk och allvarlig psykisk ohälsa ha blivit utlovad fortsatta sjukvårdsinsatser, men i stället omplacerats till ett stödboende utan vård, individuell plan eller samråd med läkare och psykolog. Det ska ha resulterat i återfall och psykotiska problem.

En annan person som utsatts för hedersrelaterat våld, ska ha flyttats till ett stödboende där risken är stor att bli upptäckt av dem hen ska skyddas mot.

Anmälaren har uppfattat att samtliga handläggare och chefer byttes ut i våras och i vissa fall ersattes av konsulter och att socialtjänstens arbetssätt då ändrades drastiskt, från att ha haft en nära dialog och kontakt med placerade barn, vårdnadshavare och personal.

Enligt Catrin Josephson har socialtjänsten inte genomgått någon omorganisation nyligen, men hon bekräftar att de har flera inhyrda konsulter.

– Alla är erfarna socionomer och vi har rutiner som säkrar upp eventuell bristande kontinuitet. Så klart är det bättre med egen personal, men i den aktuella arbetsgruppen har vi just nu högre omsättning än vi skulle önska och i likhet med många andra kommuner svårt att rekrytera, säger hon.

Omplaceringarna har i flera fall inneburit ett billigare alternativ och vid upprepade tillfällen ska handläggare ha hänvisat till sänkta ersättningsnivåer från Migrationsverket, enligt anmälaren.

Ligger minskade bidrag från Migrationsverket bakom omplaceringarna?

– Nej. Vi fattar inte beslut utifrån vad som är billigast, men ska alltid eftersträva en kostnadseffektiv vård och omsorg, svarar Catrin Josephson.

Har ni vidtagit åtgärder med anledning av anmälan?

– Vi har pratat med anmälaren och dem som berörs. Jag känner mig trygg i att behandlingarna utgår från den enskildes behov. Vård och omsorg är ingen rät linje, man tar inte ett beslut som bara rullar på, säger Catrin Josephson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om