Den 16 januari fotograferades en fastfryst gädda med en gös i munnen i sjön Valloxen. Bilden spred sig snabbt i medier över hela Sverige, och engagerade läsare även utanför landets gränser. Några dagar senare var gäddan på medietapeten på nytt. Vid platsen för fiskens frusna grav fanns nu bara ett upphackat hål – gäddan var borta. Men den lös inte med sin frånvaro någon längre tid. Snart såg förbipasserande den glupska gäddan upphängd under en bro i Knivsta, innan den återigen försvann.
UNT-läsaren Anna Norell följde rapporteringen och blev lite förvånad över att bilden på fisken väckte så stort engagemang. Anna har nämligen själv sett den makabra synen två gånger, senast 2015.
– Jag och min man har sett två döda gäddor med fiskar i munnen där vi brukar bada i Valloxen. När jag såg gäddan i tidningen tänkte jag "nej, inte en till – de måste ju vara dumma!".
Dumma? Ja, om man med det menar rovgirig. Gäddan är faktiskt, på sätt och vis, glupskare än andra rovfiskar, säger Martin Ogonowski, forskare på sötvattenslaboratoriet på SLU.
– Gäddan kan äta väldigt många olika typer av föda – till och med fågelungar – och på så vis är den glupskare än exempelvis en gös.
Att gäddor kvävs av ett för stort byte är inte jättevanligt, men det händer ibland. Även Martin har tagit del av bilden på den numera berömda Knivstagäddan.
– Jag har sett liknande bilder förut, så för mig var det inget nytt.