Revyprimadonna kommer till Blå Wingen

Berit Carlberg blåser liv i tio herrar som hon har samarbetat med genom åren och ger smakprov från deras föreställningar. Hon har spelat både primadonna och kärring.

Berit Carlberg sjunger inga höga toner längre. "Det skonar jag mänskligheten från", skojar hon. På Blå Wingen bygdegård ska hon spela sin föreställning om tio välkända manliga motspelare.

Berit Carlberg sjunger inga höga toner längre. "Det skonar jag mänskligheten från", skojar hon. På Blå Wingen bygdegård ska hon spela sin föreställning om tio välkända manliga motspelare.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Knivsta2019-10-27 16:02

Som sångare och skådespelare har Berit Carlberg samarbetat med flera av Sveriges genom tiderna största manliga artister. Anekdoterna är så många att hon samlade dem i en föreställning, "För att inte tala om alla dessa herrar". Hon har spelat den mer än 300 gånger. Den 6 november är det bygdegården Blå Wingens tur.

I tre revyer var Berit Carlberg Hagge Geigerts primadonna. 

– Som revyprimadonna skulle jag vara stilig och sjunga. Men han såg min komiska talang, så jag fick göra kärringar också. Det uppskattade jag, säger hon.

Sitt längsta samarbete hade hon med Nils Poppe – 17 år. Han avskydde revyer.

– En gång var han med i en av Hagge Geigerts revyer och tyckte det var avskyvärt. Han ville hellre hålla sig till en rolltolkning. Sina egna föreställningar kallade han farser, folklustspel och operetter, berättar Berit Carlberg. 

På vinterhalvåret hade hon stora teaterroller, men det var sommarföreställningarna på Nils Poppes Fredriksdalsteatern som gjorde henne mest känd. De sändes nämligen i tv på trettonhelgen varje år.

Oftast uppträder hon inför en publik i sin egen ålder, som vet precis vilka alla dessa herrar var. När hon spelade för ungdomar på Teaterhögskolan i Luleå kände de inte till Jarl Kulle, Gösta Bernhard, Sigge Fürst och de andra.

– Men de sa att de tyckte det var roligt ändå.

Berit Carlberg kallar sin föreställning ett hyllnings- och minnesprogram, men en av herrarna finns ännu i livet: Sven-Bertil Taube.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!