Reningsverk oroar Håbobor

Håbo kommun känner sig överkörd i Knivsta kommuns arbete med att få till en hållbar lösning för avloppsproblematiken i Västersjö. - Vi har inte fått vara med och yttra oss om ärendet, säger Anna Blomlöf, va-chef på Håbo kommun.

Knivsta2007-11-13 00:01
Håbo kommun har ett vatten- och avloppsverk i Skokloster på andra sidan fjärden, mitt emot Västersjö där det finns långt framskridna planerna på ett reningsverk.
Det planerna tycker Anna Blomlöf inte alls om:
- Jag gillar inte lösningen. Det är lätt att fler ansluter sig och då är frågan hur snabbt man slår i taket för kapaciteten. En långsiktighet tycks inte finnas, säger Anna Blomlöf.
Hon är orolig för att råvattenintaget till Skoklosters vattenverk påverkas av ett eventuellt framtida reningsverk i Västersjö. Vattenverket tar i dag ytvatten från Mälaren och tillverkar dricksvatten av det. Känslan av att restprodukten från ett reningsverk kan påverka processen är inte tilltalande för Håbos va-chef.
- Nej, vi vet inte säkert hur planen påverkar oss eftersom vi fortfarande inte sett någon miljökonsekvensbeskrivning, säger Anna Blomlöf som önskar att man tar större tag.
Hon ser inga större problem med att knyta ihop hushållen i Västersjö med reningsverket vid Skokloster.
- Nej, det är inget svårt att dra en ledning längs sjöbotten, det finns stor erfarenhet av sådana dragningar. Och den tiden är förbi där varje kommun sköter sitt, i dag gäller det att tänka vad som är bäst för regionen.

Göran Nilsson (m), ordförande i kommunstyrelsen i Knivsta, delar delvis Anna Blomlöfs uppfattning och säger att det oftast är säkrare och mer effektivt att ansluta hushåll till en större anläggning.
Göran Nilsson tror att Håbos utsträckta hand kan komma väl till pass om Västersjö byggs ut i framtiden.
Men hur ser du på den oro som finns i Håbo om att ett minireningsverk kan påverka dricksvattenproduktionen?
- Jag är ingen kemist, men det finns en noggrann lagstiftning för dem som söker tillstånd för reningsverk. Och har både miljökontoret, bygg- och miljönämnden och länsstyrelsen godkänt det aktuella minireningsverket, då kan inte jag som politiker säga att de ska betala för en extra säker lösning, säger Göran Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!