Rektor: Studiesvaga högstadieelever drabbas hårdast

Thunmanskolans rektor tycker att den första veckan med distansundervisning har varit lyckad. Men den stora utmaningen är att hjälpa de studiesvagaste högstadieeleverna.

Thunmanskolans rektor Johanna Lindqvist.

Thunmanskolans rektor Johanna Lindqvist.

Foto: Tina Lövrander

Knivsta2021-01-18 06:30

Måndag 11 januari beslutade Knivsta kommun att högstadieskolorna Thunmanskolan och Adolfsbergskolan delvis ska distansundervisa sina elever fram till den 24 januari. Beslutet togs efter att regeringen öppnat för att Sveriges högstadieskolor som en sista åtgärd ska övergå till fjärr- och distansundervisning för att förhindra smittspridning.

På Thunmanskolan arbetar en tredjedel av högstadieeleverna på distans dagligen sedan i tisdags, berättar skolans rektor Johanna Lindqvist. Under en skolvecka kommer eleverna att ha två dagar på distans och tre dagar på plats och veckan efter blir det tvärtom.

undefined
En tredjedel av Thunmanskolans 365 elever har distansundervisning.

– Vi har lyckats med att undvika trängsel i lokalerna vilket är syftet med distansundervisningen, så det är väldigt positivt. När vi tittar på själva undervisningen så ser vi att eleverna i princip har genomfört alla arbetsuppgifter som de har fått, så de har jobbat jättebra.

Vilken är den största utmaningen?

– Det är att hjälpa elever med inlärningssvårigheter och elever som har svårt att jobba självständigt. Där kommer vi att börja med andra lösningar från och med nästa vecka.

Beslut om distansundervisningen ska förlängas efter den 24 januari tas troligen på onsdag.

Enligt Jonas Andrae Johansson, verksamhetschef för kommunens grundskolor, kan man inte räkna med att distansundervisningen blir lika bra. Även han menar att den stora utmaningen är de elever som behöver mer stöttning och handledning.

– Det är klart att det blir en jätteskillnad, oavsett hur duktiga lärarna är.

Enligt honom har skolorna bra koll på datorer till eleverna och på deras internetuppkoppling i hemmet. För de få elever som inte har tillräckligt bra uppkoppling kan kommunen erbjuda lösningar.

Beslutet om distansundervisning fattades av Knivsta kommuns utbildningsnämnd efter diskussioner med skolornas rektorer och lokala skyddsombud. Ansvaret för hur undervisningen läggs upp ligger på skolornas rektorer.

Region Uppsala har i dagsläget ingen rekommendation, varken generell eller för någon enskild högstadieskola, om att gå över till distansundervisning.  

Knivstas tredje högstadieskola, friskolan Margarethaskolan, har inte genomfört distansundervisning för sina högstadieelever. Men skolan har bland annat ändrat scheman för att minska trängsel vid entréer, på raster och i matsalen.

UNT har sökt ansvarig rektor på Adolfsbergskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!