I fredagens UNT varnade Monika Leissner, verksamhetschef på privata vårdcentralen Praktikertjänst Knivsta läkargrupp och utbildad barnläkare, att barn som upplever att PCR-testet gör väldigt ont kan få problem vid framtida läkarbesök.
Hon ifrågasätter inte att barn behöver covidtestas, men efterlyser ett barnperspektiv och menar att alla tester kanske inte alltid är nödvändiga. Monika Leissner är till exempel tveksam till om det är rimligt att utsätta barn för ett plågsamt test om smittan redan finns i hemmet.
– I en familj är det högst troligt att alla är smittade och då behöver man ju inte ta prov på barnet, sa hon till UNT.
Enligt restriktionerna ska man hålla sig hemma och testa sig fem dagar efter närkontakt – mindre än två meters avstånd över 15 minuter – med någon som visat sig ha covid-19. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att barn från sex års ålder ska testas om de har symtom, men även om de har utsatts för smitta av till exempel någon i familjen eller en kompis och saknar symtom.
– Ja, rekommendationen är att man ska göra det eftersom det är så smittskyddet kan få reda på om det förekommer smitta i skolor, säger Maria Borgström, verksamhetschef vid Region Uppsalas provtagningsenhet. Hon tycker inte att det finns orsak att vara orolig inför ett besök på provtagningen.
– Själva provtagningen sker alltid i dialog med barnet och vi berättar vad som ska hända och visar tydligt att det är okej om man verkligen inte vill. Vi provtar inte barn med tvång och inte barn yngre än sex år, säger Maria Borgström och berättar att om barnet inte vill så ska det vara hemma de dagar som det är sjukt plus två extra dagar utan symtom.
Har ni märkt att barn som tar ett PCR-test blir rädda för att uppsöka vård?
– Nej, vi tycker att det går väldigt bra i de allra flesta fall och har inte sett den reaktionen. Sedan är det svårt att uttala sig i enskilda fall, men då behöver det inte alltid bero på provtagningen utan orsaken kan till exempel vara en spruta som barnet fått tidigare.
Maria Borgström tycker att föräldrar ska förbereda sitt barn inför provtagningen och tillsammans med barnet ta del av den information som finns på 1177:s hemsida. Om barnet är extra oroligt så är det bra om föräldern eller vårdnadshavaren berättar det för provtagningspersonalen.
– Då förstår vi att vi behöver prata lite mer med barnet och då brukar det som regel gå väldigt bra.
UNT:s artikel har också fått flera läsare att reagera, bland annat på UNT:s Facebook-sida. Flera personer är kritiska och menar att barn och föräldrar blir skrämda i onödan samtidigt som det är viktigt att så många som möjligt testar sig för att stoppa smittan.
En annan åsikt är att det är fel att Knivstaläkaren Monika Leissner använder begreppet ”övergrepp” för att beskriva hur obehagligt ett barn kan tycka att det är att få in en lång pinne i näsan som sedan hålls kvar och rörs om.
”Ett hån mot de övergrepp som begås mot barn i samhället i dag”, skriver en läsare i ett mejl till redaktionen.
Monika Leissners beskrivning av hur ett barn kan uppleva provtagningen får stå för henne, anser provtagningschefen Maria Borgström.
– Det är hennes åsikt. Vi i regionen har i alla fall inte sett att det här är ett övergrepp på barn. Som sagt så provtar vi inte barn som visar att de inte vill, säger hon.