Till slut kom politikerna överens om reglerna för det nya naturreservatet Ängbyskogen i Västra Ängby. Som UNT tidigare rapporterat fick samhällsutvecklingsnämndens förslag bakläxa av kommunstyrelsen. Bland annat var politikerna oense om vad som skulle gälla för närboende som vill röja bort sly vid sina tomtgränser.
I ett naturreservat är djur och växter skyddade. Men i Ängbyskogen tillåts alltså vissa undantag. Förra veckan beslutade ett enigt kommunfullmäktige att närboende villa- och radhusägare får röja bort sly tio meter innanför reservatsgränsen – utan att först fråga kommunen om lov.
De viktigaste reglerna som nu gäller för slyröjning är:
* Sly och grenar ska ha en diameter under fyra centimeter. Kapning får bara ske med handredskap.
* Träd mindre än fyra centimeter i diameter som är särskilt markerade av kommunen för ”att säkra en trädkontinuitet” får inte kapas.
* Kapade grenar och sly ska forslas bort eller lämnas i reservat efter överenskommelse med kommunen.
Ängbyskogen anses ha många skyddsvärda växter och djur och är ett populärt friluftsområde. Planerna på ett naturreservat har funnits i flera år och förslaget var i höstas ute på samråd där Knivstaborna hade möjlighet att tycka till.
Carin von Köhler är kommunekolog och tf park- och naturchef på samhällsbyggnadskontoret. Hon har tidigare förklarat att Ängbyskogen är hennes favoritskog i Knivsta och kallar onsdagens beslut för ”historiskt”.
– Det känns väldigt roligt att kommunfullmäktige beslutat om att bevara skogen så att Knivstaborna har tillgång till den för alltid, säger hon.
Kommunen ska nu märka ut stigar och leder för att minska slitaget i naturreservatet.
– I dag är det stigar överallt så i praktiken vill vi ha färre stigar. Då blir det även lättare att hitta i skogen.
Så det blir svårare att gå vilse?
– Haha, ja precis. Sedan är ju Ängbyskogen avgränsad av jordbruksmark och fastigheter åt alla håll så man behöver inte bli rädd även om man går vilse. Man hittar alltid ut, säger Carin von Köhler.
Ängbyskogen är 79,4 hektar stor och blir Knivstas sjätte naturreservat. De övriga fem är Kungshamn-Morga (1 152 hektar), Södra Lunsen (112), Trunsta-Gredelby hagar (44), Rickebasta alsumpskog (16), och lilla Moralundsskiftet (0,9).
Kommunen planerar att bilda ytterligare ett naturreservat av Kölängsskogen, men när det kan bli verklighet är ännu oklart.