Ramaskri i Knivsta efter bussomläggning

Sedan bussturerna lades om måste 12-åriga Linnéa Söderberg vänta två timmar för att ta sig hem till Lagga-Marma från skolan i Uppsala.

Linnéa Söderberg måste vänta mellan en och två timmar på bussen hem varenda dag. Oftast strosar hon runt på stan under tiden tillsammans med kompisen Selma Frykholm.

Linnéa Söderberg måste vänta mellan en och två timmar på bussen hem varenda dag. Oftast strosar hon runt på stan under tiden tillsammans med kompisen Selma Frykholm.

Foto: Marie Ström

Knivsta2008-09-26 17:00
Hon är inte ensam om att drabbas av omläggningen. Nu ska Knivsta kommun ta upp frågan med Upplands Lokaltrafik.

Klockan är strax efter tre på eftermiddagen. Linnéa Söderberg har just slutat dagen på Balderskolan, där hon går i en musikklass, och strosar runt på gågatan tillsammans med kompisen Selma Frykholm. Fast helst skulle hon vilja åka hem. Men sedan Upplands Lokaltrafik, UL, gjorde om busslinjerna och tidtabellerna i augusti har turerna blivit glesare. Nästa buss går halv fem.
- Det är inte så kul direkt. Jag slutar skolan halvtre-halvfyra så jag brukar få vänta en till två timmar varje dag. Det blir mest att jag går runt på stan med kompisar eller sätter mig någonstans och försöker göra läxor - annars hinner jag knappt göra dem, säger hon.

Förut tog hon buss 807 hela vägen hem till Lagga. Bussen gick ungefär en gång i timmen. Nu måste hon först ta buss 182 för att därefter byta till buss 186 vid Danmarks kyrka. Anslutningarna klaffar dåligt.
- Har jag tur kommer jag hem kvart över fem. Men 182: an är ofta försenad och då missar jag anslutningsbussen, säger Linnéa Söderberg.
Då blir hon stående vid Danmarks kyrka, en och en halv mil från hemmet, utan möjlighet att ta sig därifrån på egen hand.
- Mamma får komma och hämta mig eller så har jag fått skjuts med någon annan.

Bussomläggningen har väckt kritik på många andra håll, bland annat hos de boende på Östunavägen. I augusti slutade UL nämligen trafikera Östuna-Morby. Fem hållplatser längs Östunavägen drogs in. För Nanny Olausson innebär det att hon har två kilometer till närmaste busshållplats.
- Jag har ingen möjlighet att ta mig in till Uppsala. Vi som bor här tappar kontakten med yttervärlden. Vi blev helt isolerade - vi kan inte ta oss in till i stan och vem vill komma och hälsa på oss, säger Nanny Olausson som klagat hos både Knivsta kommun och UL. Nu planerar hon att samla alla som är missnöjda med bussomläggningen till en gemensam protest.
- Kommunen och UL hoppas väl att vi ska ge upp. Men det kan de glömma.

En enig kommunstyrelse i Knivsta
klubbade igenom bussomläggningarna före sommaren. Knivstas kommunalråd Göran Nilsson (m) känner till kritiken och erkänner att det inneburit en rejäl försämring för vissa resenärer.
- Vi har fått jättemycket kritik. Folk klagar på att det går färre turer, att tiderna inte passar bra och på hur linjerna går. Vi ska försöka förbättra det. Till en början genom att träffa UL och gå igenom kritiken, säger han.
Knivsta kommun funderar även på att införa anropsstyrd trafik i framtiden, bland annat i Östuna-Lagga.
- Det skulle kunna vara en bra lösning eftersom det är ganska få passagerare på bussarna. När det kan bli aktuellt kan jag inte säga. Men något måste hända under loppet av nästa år i alla fall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om