Att ta kontakt med ett barn i sexuellt syfte är ett brott och kallas för grooming. Sexuella övergrepp på nätet är ofta icke-fysiska till en början, men kan senare övergå till fysiska övergrepp. Den misstänkta barnvåldtäkten i Knivsta förra sommaren, som UNT rapporterat om, är ett exempel på det.
På Rädda barnens hemsida finns flera goda råd till oroliga föräldrar, listade av psykologen Hanna Thermaenius. Här är några av dem:
1. Prata om grooming
Ett bra sätt att börja prata om grooming är att passa på när media rapporterar om ämnet och referera till det. Eller ta konkreta exempel: ”Min kollegas dotter har fått bilder skickade till sig som hon inte har bett om. Har du varit med om det? Har dina kompisar berättat något liknande?”
2. Försök vara närvarande
Försök att vara närvarande i barnets liv så mycket du bara kan – inte minst på nätet. Fråga ”vad har du gjort på nätet i dag?”.
3. Skuldbelägg inte
Det är viktigt att barn förstår att det inte är fel eller något fult att vara nyfiken, men samtidigt måste de lära sig vilka risker som kan finnas.
4. Informera lagom
Förklara att finns personer på nätet som vill barn illa, men som luras och låtsas vara snälla. Berätta att det kan vara svårt att avgöra vem som är dum eller snäll. Anpassa dig till hur gammalt barnet är när du pratar om riskerna på nätet.
5. Regler för att skicka bilder
En bra regel är att aldrig lämna ut personuppgifter eller skicka bilder till någon man inte känner.