Räddningstjänsten i Knivsta utan avtal
Räddningstjänsten i Uppsala har i dag avtal med samtliga grannkommuner om gränslös räddningstjänst utom med en: räddningstjänsten i Knivsta. Knivsta räddningstjänst måste nog först etablera sig innan man ser bristerna i sin räddningstjänst, säger Tommy Ekstrand, brandchef i Uppsala.
I den vevan ska man ha fått ett erbjudande från Uppsala räddningstjänst om att nyttja deras resurser i tre områden: Flottsund till Krusenberg, delar av motorvägen och den del av Knivsta kommun som angränsar mot Almunge.
Priset för tjänsten var, enligt Tommy Ekstrand, 100 000 kronor per år.
— Jag tycker att priset var högst rimligt, säger han.
Valde att tacka nej
Knivsta räddningstjänst valde att tacka nej till erbjudandet.
Enligt Mats Tengvall, som är räddningschef i Knivsta, hade han
och Mats Sundelius, förste brandingenjör i Uppsala, dessförinnan muntligen kommit överens om att man var i behov av varandras tjänster och att fakturera varandra per utryckning.
— Sedan var vårt samtal plötsligt inte värt något, utan vi skulle betala 150 000 kronor för att få de tre områdena täckta och dessutom stå för varje enskild utryckning, säger Mats Tengvall, som räknade med en totalkostnad på 200 000 kronor för tjänsten.
När UNT ställde frågan till Tommy Ekstrand om Knivstas beredskap i ovan nämnda områden, svarade han:
— Jag tycker att den är dålig.
UNT: Trots att det inte finns något avtal mellan kommunerna så åker ni på larm som ligger utanför erat område utan att få någon ersättning, känner ni er utnyttjade av Knivsta?
— Jag anser att vi blir utnyttjade, säger Tommy Ekstrand.
Uppfattningar skiljer sig åt
Mats Tengvall blir upprörd när han hör kollegans bedömning.
— Våra uppfattningar skiljer sig åt. Vi uppfyller reglementets krav med råge, säger han och påminner att det aldrig var tal om långa utryckningstider till södra delarna av Uppsala, längs med väg 255, när Knivsta hörde till Uppsala.
Mats Tengvall anser inte heller att man utnyttjar Uppsalas resurser.
— Visst måste Uppsala räddningstjänst kunna dra nytta av oss också, och det gör man.
Hur parterna, som båda säger sig vara intresserade av ett avtal, ska komma överens återstår att se. Så länge får allmänheten lita till "omtanken om tredje man".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!