Protester mot deponiområde i Alsike

Villaslummern i nya Alsike är hotad. Anledningen är planerna på att anlägga en deponi för schaktmassor i området. Ökad trafik, buller och dammbildning är orosmoln som rör upp känslor.

Caroline Fasth och Marcus Dahlsten gillar inte tankarna på att deponera massor i Alsike.

Caroline Fasth och Marcus Dahlsten gillar inte tankarna på att deponera massor i Alsike.

Foto: Erik Lejonhufvud

Knivsta2008-01-29 18:27
En som reagerat och nu förbereder protesaktioner är Marcus Dahlsten som nyligen flyttat till området med familjen från Uppsala. Planerna att vika ett cirka tre hektar stort område till deponiverksamhet är inte ett välkomstpaket han jublar över.
- Men jag förstår varför man vill göra så här. Det är dyrt att göra sig av med massor och vara beroende av att andra tar hand om det. Med en egen deponi och kross går det att tjäna otroliga pengar, säger Marcus Dahlsten.

Vi träffas hemma i familjens spatiösa villa på Kattuglegatan. På golvet i köket leker dottern Bianca, 2 år.
- Vi flyttade hit för att få lugnt och tryggt. Kommer vi att våga släppa henne om Alsike blir en plats för schaktmassor? undrar Eva Dahlsten.
Trots att familjen bor en bit ifrån tomten där ABT Transport AB vill tippa jord-, sand-, grus- och stenmassor och ren betong är föräldrarna oroliga för vad konsekvenserna kan bli för de boende, om länsstyrelsen godkänner projektet.
- Idyllen slås sönder. Alsike blir inte längre ett tryggt och lugnt område, säger Marcus Dahlsten.

Han våndas över brummande lastbilar med fyllda flak som ska trängas med pendlare och skolskjutsar på Brunnbyvägen. Han oroas över dammbildning. Han räds mer buller från söndersmulning av krossar.
Men någonstans måste massor från rivningar med mera tas om hand, och det är väl så att ingen vill bo granne med en växande knöl av förbrukat material?
- Jo, jag vet. Men det finns ju mer eller mindre lämpliga platser, säger Marcus Dahlsten.

Caroline Fasth håller med om det. Vi träffar henne på vägen som leder in till fastigheten Vrå 3:1, som är föremål för granndiskussionerna, där hon kommer gående med sin fyrbenta kompis Poppe.
- Jättetråkigt om man förstör det här området. Här är det många som tränar sina hundar, folk plockar svamp och det är en tyst och skön skog, säger hon.
Av farhågor syns inte mycket i den information som skickats från Golder Associations AB, konsultföretaget som sköter den praktiska handläggningen av ABT Transport AB:s planer. I stället tar brevet till ett tjugotal fastighetsägarna fasta på att deponin kan användas som friluftsområde efter avslutad drift.

Anders Ekstav på Golder Associations AB säger att planerna är "i ett oerhört tidigt skede, och att man gått ut med den information man vet om hittills". Anders Ekstav säger att han hoppas på en dynamisk process med de boende och ska kalla till ett informationsmöte.
"Det känns inte bra!"

Planerna på att lägga upp schaktmassor, flisa trädstubbar och krossa stenmassor är ingen ljuspunkt i tillvaron för Rolf Almstedt på Alsike Fastighets AB. Det är han som för det kommunala bolagets räkning har hand om tomtförsäljningen i området.
- Nej, jag är inte för att gå vidare med de här planerna, säger han till UNT.
Han tror att den planerade verksamheten på fastigheten Vrå 3:1 alstrar mer trafik i området och blir ett störningsmoment för de boende i området.
Senare i år ska bolaget släppa ytterligare 33 tomter i området Boängsåsen. Men de ligger cirka 500 meter från området för deponin.
- Jag tror inte att det blir några problem, men det blir värre när vi går över Brunnbyvägen 2009-2010, och tomterna hamnar ett hundratal meter från tomtgränsen till Vrå 3:1.
Alsike Fastighets AB ska från och med nu informera tomtspekulanter om ABT Transport AB:s planer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!