Protester mot 30 meter hög mobilmast nära Ängbyskolan

Mobilmaster bör inte placeras i närheten av skolor. Det anser både Knivstabor och byggföretag som är kritiska till två olika bygglovsansökningar.

"Vi har såklart förståelse för att människor i närområdet kan ha synpunkter på mastens placering", skriver Mariana Prieto Abarca, presskontakt på Tele 2.

"Vi har såklart förståelse för att människor i närområdet kan ha synpunkter på mastens placering", skriver Mariana Prieto Abarca, presskontakt på Tele 2.

Foto: TT, Tele 2

Knivsta2023-02-17 05:00

Företaget Net4mobility har på Tele 2:s uppdrag sökt bygglov hos Knivsta kommun för att sätta upp en 30 meter hög mobilmast sydväst om låg- och mellanstadieskolan Ängbyskolan i Västra Ängby. Masten ska göra det möjligt att använda den högre surfhastigheten 5G i mobilen.

undefined
Ängbyskolan har cirka 300 elever från förskoleklass till årskurs 6. Förskola och fritids finns i skolans närhet.

Men flera boende i området är kritiska och kräver att kommunen stoppar planerna.

”Vi anser att föreslagen placering av telemast ej är lämplig på grund av närheten till skola med många barn, fotbollsplan, förskola och många flerfamiljshus. Risk att barn/ungdomar får för sig att klättra”, skriver två Knivstabor i ett av cirka 30 kritiska remissvar som hittills skickats till kommunen.

undefined
En 30 meter hög mobilmast rör upp känslorna i Västra Ängby. Fredag 17 februari går remisstiden ut och hittills har cirka 30 negativa synpunkter inkommit till kommunen. Bilden visar en annan mast.

En annan person som bor i området menar att värdet på bostäderna kan påverkas negativt och oroas också över strålningsrisken:

”Jag vill inte riskera att bli sjuk av strålningen eller andra för närvarande okända bieffekter”, skriver hen.

Enligt företaget kommer både klätterskydd och stängsel förhindra att obehöriga kommer för nära masten. Dessutom byggs mobilnäten "så att ingen hälsorisk kan uppstå".

undefined
Mariana Prieto Abarca, presskontakt på Tele 2.

Även Tele 2 har tagit del av kritiken. Telefonbolagets presskontakt Mariana Prieto Abarca skriver i ett mejl till UNT att platsen valts så att ”masten fungerar bra ihop med övriga mobilnätet, och ger så bra mobiltäckning som möjligt".

"Vi har såklart förståelse för att människor i närområdet kan ha synpunkter på mastens placering, men i det här fallet så har vi en dialog med kommunen som inom kort kommer att fatta beslut i ärendet”, fortsätter hon.

Den andra bygglovsansökan som kritiseras gäller en befintlig 26 meter hög mobilmast i Ängby industriområde. Företaget 3GIS vill att det tillfälliga bygglovet ska permanentas.

undefined
Ängby industriområde ska förvandlas och byta namn till Lötängen. I det nya bostadsområdets nedre högra hörn planeras för en ny skola.

Men kommunen har långt gångna planer på att förvandla hela området till den nya stadsdelen Lötängen, med upp till 1 000 bostäder, nya gator – och en skola alldeles nära där masten står i dag.

De tre fastighetsägarna som driver projektet vill därför att bygglovsansökan avslås. Enligt Marcus Skoglund, vd på Amymone fastighet, vore det ”olyckligt” med en permanent placering av mobilmasten eftersom den planerade skolans tomtgräns ligger så nära som cirka tio meter.

– Om det skulle visa sig att det är olämpligt att bygga en skola intill masten så kan vi bli förhindrade att bygga den, säger han.

Beslut om mobilmasterna tas troligen på bygg- och miljönämndens möte 21 mars.

Karta: Nya mobilmasten i Västra Ängby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!