Prognosen: Minus 15 miljoner kronor i år

Det skulle behövas ett rejält överskott i år för att reglera tidigare underskott. Men i stället får Knivsta kommun återigen röda siffror om prognosen för hela året slår in.

Peter Evansson (S) berättar att skattehöjningen på 70 öre gav cirka 30 miljoner kronor i ökade intäkter. Ändå pekar prognosen på att Knivsta kommun går 15 miljoner kronor back i år.

Peter Evansson (S) berättar att skattehöjningen på 70 öre gav cirka 30 miljoner kronor i ökade intäkter. Ändå pekar prognosen på att Knivsta kommun går 15 miljoner kronor back i år.

Foto: Tina Lövrander

Knivsta2019-11-03 18:13

Målet var ett överskott på 21 miljoner kronor, men helårsprognosen för 2019 pekar i motsatt riktning. Knivsta kommun befaras gå back med 15 miljoner kronor i år. Det blir i så fall tredje året i rad med ett minusresultat. Planen var att börja beta av tidigare underskott i år, men om prognosen slår in måste hela underskottet för 2017 – 19 miljoner kronor – regleras nästa år.

Hur ska ni klara det?

– Vi kommer sannolikt att få lösa det med resultatutjämningsfonden. Vi har god likviditet, men pengarna i kassan kan inte användas i budgeten, svarar kommunalråd Peter Evansson (S).

Resultatutjämningsreserven innehåller 20,5 miljoner kronor.

Precis som tidigare år spökar budgeterade exploateringsintäkter. 44 miljoner i förväntade intäkter från försäljning av mark verkar landa på 4 miljoner kronor i år.

– Det blev en till överklagandeomgång för Virkesladan, men de pengarna kan komma in före sista december och då får vi ett plus på 20 miljoner, säger kommunalråd Peter Evansson (S).

Varför fortsätter ni att budgetera för exploateringsvinster i förväg?

– Vi måste budgetera för de intäkter vi tror kommer. Just nu ligger 160 miljoner och väntar på att gå igenom, men vi har ingen kontroll på överklaganden. Formellt spelar det ingen roll om pengarna kommer nu eller efter första januari. Då kan vi återställa underskottet, svarar Peter Evansson.

En stor oförutsedd kostnad gäller pensioner. En faktura från KPA Pension på 11,5 miljoner kronor damp ner som en följd av att kommunen bytte pensionsadministratör 1 oktober. Det handlar om engångspremier för förmånsbestämd ålderspension, FÅP.

– Vi var tvungna att göra en ny upphandling av bolaget som hanterar kommunens pensioner, säger Peter Evansson. 

Störst underskott beräknas socialnämnden få, drygt 23 miljoner kronor. Deras största minuspost gäller boendeplaceringar och höga kostnader för hyrpersonal. Å andra sidan ser kommunstyrelsen ut att gå 16,5 miljoner bättre än prognosen, eftersom Centrum för idrott- och kultur börjat tas i bruk senare än planerat, vilket minskar driftskostnaderna i årets budget. Utbildningsnämnden har fått ökade kostnader för personal, eftersom elevantalet fortsatt att stiga, men verkar ändå hamna på ett svagt positivt resultat. De flesta nämnderna håller sig på plussidan och sammanräknat landar styrelser och nämnder på drygt 5,6 miljoner minus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!