Politisk oro på flera håll

De närmaste fyra åren riskerar att bli stökiga i flera uppländska kommuner. Sverigedemokraternas framfart i valet har lett till låsta lägen. Och tiden för att komma överens är på väg att rinna ut.

Foto:

Knivsta2014-11-06 16:27

SD gick framåt i valet i både Knivsta, Heby och Håbo. Om inget parti lämnar blockgränserna kan de blir vågmästare i både Knivstas och Hebys högsta politiska organ, fullmäktige. I Håbo har de redan blivit det.

Valframgången för SD har komplicerat saker i Knivsta. Det första mötet i fullmäktige beskrevs som kaotiskt. Oppositionens Kenneth Gunnar från partiet Knivsta.nu valdes till kommunfullmäktiges ordförande, men de flesta andra ärenden bordlades till nästa kommunfullmäktige 20 november. Nu måste snart något hända.

– Det är lite politisk kohandel som pågår just nu. Och även om SD inte ingår i diskussionen så försvårar de processen, säger Klas Bergström (M).

– Vi överens om att vi inte är överens. Men vi kommer inte att ingå i något samarbete med SD över huvud taget. Så i nuläget är de vågmästare, om inget parti är villigt att gå över blockgränsen, säger Claes Litsner (S).

Finns det något parti som skulle kunna göra det?

– I nuläget är vi fast i våra block.

I Heby medförde valresultatet att Socialdemokraterna behövde Sverigedemokraternas stöd för att kunna välja sin kandidat Håkan Collin (S) som fullmäktiges ordförande. Och det fick de. Men då valde Håkan Collin själv att skjuta upp valet till nästa fullmäktige 24 november. Han sade att han i stället hoppas se Socialdemokraterna och Centerpartiet i en ”gemensam och betryggande majoritet”.

– Det fanns en knapp majoritet för ett namn och det var ju mitt. Men min uppfattning är att det måste finnas ett brett förtroende. Jag är hoppfull att det kommer att lösa sig, vi är ju vuxna människor allihop, säger han.

Centerpartiet är dock förtegna om hur diskussionerna gått hittills.

– Jag har inga besked att ge och vill inte spekulera om det i media, säger Marie Wilén (C).

Också i Håbo är läget osäkert. För att uppnå majoritet och eliminera Sverigedemokraternas vågmästarroll diskuterades där inledningsvis ett ovanligt samarbete mellan S och M. Men det övergavs snabbt. Moderaterna har i stället bildat en ”allians för Håbo” tillsammans med C, FP, KD och MP. Problemet är att de fem partierna ändå bara får 18 av fullmäktiges 41 mandat. Och det innebär att SD är tillbaka i vågmästarrollen.

– Vi har hamnat i ett drömläge. Nu är de andra partierna beroende av oss. Vi valde att stödja Moderaternas kandidat till kommunstyrelsens ordförande men det betyder inte att vi kommer att rösta med dem i andra frågor, säger Michael Rubbestad (SD).

Att en situation med en vågmästare i sig kan vara problematisk köper han inte.

– Jag kan tänka mig att de andra partierna tycker det. Men jag tror inte att väljarna gör det, säger han.

I Älvkarleby blev SD näst största parti. Men det resultatet räckte inte till någon vågmästarroll. I Enköping kunde det nya partiet Nystart Enköping med åtta mandat bilda majoritet med S. Östhammars läge är oförändrat och S och C fortsätter att styra kommunen i fyra år till. I Uppsala innebar valresultatet maktskifte och rödgrön majoritet.

Socialdemokraterna regerar fortsatt i Tierp, nu med stöd av MP och V. De har styrt kommunen sedan 1971. Bengt-Olov Eriksson (S) fick återigen förtroende som kommunstyrelsens ordförande, en post som han nu har haft i 22 år.

Kommunfullmäktige i Uppsala län

Enköping

Mandat: S: 16 M: 11 NE: 8 C: 5 SD: 5 FP: 2 MP: 2 V: 2

Majoritet: S + NE

Maktskifte: Ja

Nytt Parti: Nystart Enköping

Heby

Mandat: S: 14 C: 8 SD: 5 M: 4 LP: 3, KD: 2 V: 2 MP: 2, FP: 1

Majoritet: Ännu oklart

Maktskifte: Ännu klart

Håbo

Mandat: S: 15 M: 10 SD: 5 C: 3 FP: 2 BP: 2 KD: 1 V: 1

Majoritet: Ännu oklart

Maktskifte: Ännu oklart

Knivsta

Mandat: M: 8 S: 6 KNU: 4 C: 3 KD: 3 MP: 2 SD: 2 V: 2 FP: 1

Majoritet: Ännu oklart

Maktskifte: Ännu oklart

Tierp

Mandat: S: 20 C: 9 M: 6 SD: 6 V: 3 MP: 3 FP: 1 KD: 1

Maktskifte: Nej

Majoritet: S + MP + V

Uppsala

Mandat: S: 22 M: 15 MP: 12 V: 8 FP: 7 C: 6 SD: 5 KD: 4 FI: 2

Maktskifte: JaMajoritet: S + MP + V

Nytt parti: FI

Älvkarleby

Mandat: S: 13 SD: 5 KV: 4 M: 4 V: 2 C: 2 V: 2, MP: 1

Majoritet: S + V + MP

Maktskifte: Nej

Östhammar

Mandat: S: 20 C: 8 M: 7 SD: 5 BoA: 2 MP: 2 V: 2 FP: 1 LBPO: 1 KD: 1

Maktskifte: Nej

Majoritet: S + C

Nytt parti: Landsbygdspartiet Oberoende

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!