Politisk oenighet om kommunens första fem år

Mitt i Knivsta kommuns femårsfirande brakar kritiken loss mot hur majoriteten spelat sina kort under perioden. Lars Berglöf (s) och Christer Johansson (v) tycker att beskrivningarna av 5-åringen präglats av för mycket självbelåtenhet.

Vid årsskiftet 2002/2003 blev Knivsta en egen kommun. Det råder delade meningar om hur majoriteten skött kommunen sedan dess.

Vid årsskiftet 2002/2003 blev Knivsta en egen kommun. Det råder delade meningar om hur majoriteten skött kommunen sedan dess.

Foto: UNT/Arkiv

Knivsta2008-01-16 18:23
- Det är lite oförbehållsamt att säga att allting är bra, säger Lars Berglöf.
Han syftar på ett pressmeddelande från kommunchefen som tar upp vad kommunen åstadkommit på olika områden, och som inte innehåller spår av självkritik, eller vad som kunnat göras bättre.
- Vad som är bra eller dåligt måste komma från politiskt håll.

Lars Berglöf lyfter fram en hel del områden där han inte anser att den borgerliga majoriteten lyckats. Han tar upp stora barngrupper inom barnomsorgen, låg lärartäthet och att Statistiska centralbyråns attitydundersökning, som redovisades nyligen, inte var odelat positiv.
Knivstas geografiska läge, befolkningsstrukturen och den låga arbetslösheten är faktorer som borde ha tagit kommunen längre, till att bli en spetskommun, menar Lars Berglöf.
- Vi har blivit som vilken kommun som helst, säger han.

Även vänsterpartiet går till angrepp mitt i firandet.
- Vänsterpartiet Knivsta har i varje budget lagt mer resurser än majoriteten på barn och ungdomar. Medan moderaterna gläds åt skattesänkningen 2009, på drygt 1 miljon, så ropar många av Knivstaborna efter fler vuxna i skolan, mer fritidsverksamheter och mindre grupper på förskolorna, säger Christer Johansson.
Att få fram fler hyreslägenheter, flyktingmottagning, kvalitetsdeklarationer frö kultur- och fritidsverksamhet, konsumentrådgivning, kvinnojour och sommarjobb är områden där Christer Johansson anser att Knivsta kommun misslyckats.

Klas Bergström (m), vice ordförande i utbildningsnämnden, suckar när han får höra den svidande salvan från vänster:
- Om Lars Berglöf fått gehör för alla sina fantasifulla idéer skulle det inte finnas något kvar att satsa på det kärnverksamheten. Det är lätt att komma med kritik i opposition när man inte har ett helhetsansvar, säger Klas Bergström.

Catarina Winninge (fp), vice ordförande i kommunstyrelsen, tycker att oppositionen är oförskämd.
- Under de här fem åren har vi byggt upp en kommun från grunden, vi har satsat på kärnverksamheter, till exempel utbyggnad av barnomsorg, så att vuxna kan jobba och betala av sina lån.

Men Knivsta har ju en mycket låg personaltäthet inom förskolan, att ni blir kritiserade för det är väl inte så konstigt?
- Nej, och det kan jag hålla med om. Vi har inte klarat av att ta fram nästan 500 nya platser och samtidigt ha en hög personaltäthet, det är riktigt.
Knivstafakta


Antal invånare: Cirka 14 000.
Styre: Borgerligt styre.
Kommunalråd: Lars Berglöf (s) och Göran Nilsson (m).
Största arbetsgivare: Knivsta kommun med totalt 800 anställda.
Kuriosa: En förklaring till namnet Knivsta är att personen "Knife" och ordet för boplats (sta) kopplats ihop. Knivsta skulle då betyda Knifes boplats.
Knivsta var en egen kommun fram till 1971 inom Stockholms län, men smälte i samband med kommunreformen på 1970-talet ihop med Uppsala kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!