Polisen: Ungdomsstöket i kommunen minskar

Knivstabor som har störts av högljudda och trafikfarliga ungdomar kan andas ut. Polis och kommun har arbetat för att minska stöket, och nu ser kommunpolis Jonas Jeffsell att det minskar. Nu är frågan hur länge det förblir lugnt.

Kommunen och polisen har samverkat kring ungdomsstöket i kommunen, med fokus på Adolfbergsskolan.

Kommunen och polisen har samverkat kring ungdomsstöket i kommunen, med fokus på Adolfbergsskolan.

Foto: Tina Lövrander/Arkiv

Knivsta2020-10-08 14:00

Ungdomar som kör epatraktorer och mopeder har stört boende i Knivsta de senaste månaderna.

– Vi har haft problem med grupper som har varit ordningsstörande och kört trafikfarligt, säger kommunpolisen Jonas Jeffsell.

Både polis och Knivsta kommun har satt in insatser efter att ha gjort en orsaksanalys med fokus på området kring Adolfbergsskolan. Bland annat har poliser i yttre tjänst ombetts att svänga förbi och kontrollera olika platser i Knivsta när de har tid över, och så har man genomfört en riktad insats med polis som arbetar specifikt mot stöket. 

– De har jobbat aktivt med att söka upp ungdomar, prata med dem och kontrollera deras fordon. Sist när vi hade en insats tog vi en epatraktor i beslag.

Från kommunens sida har man beslutat att sätta upp skyltar om parkeringsförbud samt bommar och belysning. I slutet av september hade polisen och kommunen ett uppföljningsmöte rörande stöket, och enligt Jeffsell har det minskat.

– Det är svårt att mäta exakt, men uppfattningen är att det har minskat i omfattning.

Även Ida Larsson, Samordnare för integration och folkhälsa vid kommunledningskontoret, har sett en minskning.

– Vi kan konstatera att läget har lugnat ner sig, vi ser mindre klagomål och inte lika många ungdomar som samlas. 

En anledning kan vara insatser från just polis och kommun, men skolstart och att vi går mot kallare och mörkare tider kan också påverka.

– Det brukar vara så att på våren och sommaren är det mer folk ute, även ungdomar. På hösten och vintern brukar det vara lugnare, då träffas man på andra och förhoppningsvis lugnare sätt, säger Larsson.

Hur framtida insatser kommer att se ut beror på hur läget utvecklas. Enligt Larsson ska man bland annat undersöka vad ungdomarna vill göra istället för att samlas ute.

– Den typen av åtgärder är aktuella hela tiden men det här visar på ett stort behov av kultur och fritid i området.

Både Jeffsell och Larsson vill hylla kommunens nattvandrare som de menar gör ett fantastiskt jobb. Jeffsell menar att en viktig del i arbetet mot stöket är föräldraansvaret. Ungdomarna som samlas i Knivsta är ofta tonåringar, men vissa är så unga som tolv år.

– Det gäller att man pratar med sina barn, håller koll på vad de gör och vilka de umgås med, säger Jeffsell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!