Pojkar känner sig mer otrygga än flickor
De flesta elever i nionde klass i Knivsta har känt sig trygga under sin skoltid. Det visar en enkät från 2006 som kommunen står bakom. Samtidigt har tre av tio elever blivit mobbade, en ökning från föregående år. Nya metoder för mobbning är orsaken.
En stor del (91-96 procent) har känt sig helt eller delvis trygga under sin skoltid. I högstadiet var det fler pojkar som kände sig otrygga än flickor, vilket är en förändring från året innan då det var flickorna som i större utsträckning kände sig otrygga.
- Jag är förvånad att det är så eftersom flickorna ofta är utsatta i högstadiet. Vi har i många år arbetat för att göra miljön säker för flickorna. Att pojkarna har glömts bort kan vara en orsak till problemet, säger Thunmanskolans rektor Helene Pettersson Jangen.
Det förekommer fortfarande mobbning i skolorna i Knivsta kommun. Mellan 19 och 29 procent av eleverna i årskurs nio har helt eller delvis känt sig mobbade av andra elever under sin skoltid, vilket är en ökning från föregående år. Att mobbning förekommer trots känslan av trygghet beror enligt Kerstin Eskhult vid Knivsta kommun, som sammanställt enkäten, på att det finns perioder för de flesta elever i skolan som är jobbigare än andra. Hon menar även att sättet att mobba på har förändrats vilket bidrar till att problemet växer.
- När jag var ung då mobbade man genom fysiska slag men nu är det vanligt att man sms-mobbar, nätmobbar och att man filmar personer i förnedrande situationer med sin mobilkamera.
På frågan om man har utsatt någon för mobbning svarade 22 procent att de mobbat i mellanstadiet och 14 procent i högstadiet. Det är även fler pojkar som mobbar än flickor.
För att komma åt problemet ska skolorna i Knivsta bli bättre på förebyggande insatser.
- Att mobbning förekommer är något som skolorna tar på allvar. Jag vet att många har lagt in flera moment som handlar om värderings- och normfrågor det här läsåret.
Eleverna fick även svara på frågor om sitt självförtroende och om de under sin skoltid blivit bättre på att tro på sig själv. Av flickorna var det 45 procent som tyckte att de duger. Det är en ökning från förra året. Bland dem som svarat att de inte duger var det en större andel pojkar som kände så, vilket är ett trendbrott då det föregående år har varit fler flickor som haft dåligt självförtroende.
- Det är en oskriven regel att killar ska ta plats och vara säkra på sig själva men den regeln speglar inte verkligheten. Jag tror att många killar känner sig pressade eftersom de måste leva upp till den bilden, säger Mirela Kreho, kurator på Thunmanskolan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!