Plånboken tömd för nästa år

Nästa år får förskolan i Knivsta 5,5 miljoner kronor extra till verksamheten. Enligt förvaltningen skulle det kunna innebära en avdelning med 22 barn minskar med ett barn.

Knivsta2007-10-17 00:01
En droppe i havet, tycker många förskolor och representanter för Lärarförbundet eftersom de förskolor som inte nådde sina ekonomiska mål 2006 fått ta emot fler barn innevarande år. Det innebär att förstärkningen nästa år bara gör att man får tillbaka barngruppsstorlekarna för 2006. Och för att Knivsta ska nå målen i sin egen skolplan - att Knivsta ska ha barngruppsstorlekar som ligger i linje med rikets snitt - behövs fortsatta satsningar på förskolan.
- Ja, så är det, och jag räknar med att vi skjuter till extra pengar till förskolan även 2009 för att nå en rimlig nivå, säger Camilla Westerborn (fp), ordförande i utbildningsnämnden.

Så det blir inga ytterligare pengar nästa år?
- Nej, det finns inte. Jag har inte hört något annat i alla fall.

Men vad säger du om att personalen på Västra Ängbys förskola känner sig stressad, otillräcklig och har flera långtidssjukskrivna?
- Signalen att situationen är ansträngd på många förskolor har nått fram, och därför finns 5,5 miljoner kronor avsatt i budgeten för att underlätta för verksamheten. Sedan är det bra att vi har ett klimat där personal säger ifrån i öppna brev.
Utbildningschef Peter Svantesson tycker att personalen på Västra Ängby förskola ska se framåt i tiden 2,5 månader när de extra pengarna kommer.

Men du skulle vilja ha mer resurser?
- Som en besjälad skolmänniska vill jag alltid ha de bästa förutsättningarna men det är ytterst en politisk fråga, säger Peter Svantesson.
Fakta: Knivsta har de största barngrupperna i UNT:s spridningsområde

Andel pedagoger i förskolan med högskoleutbildning respektive antal barn per årsarbetare i kommunerna:
Enköping: 54 procent, 5.1
Heby: 34 procent, 5.2
Håbo: 32 procent, 5.1
Knivsta: 45 procent, 6.1
Norrtälje: 44 procent, 5.3
Sigtuna: 37 procent, 5.1
Tierp: 53 procent, 5.6
Uppsala: 54 procent, 5.3
Älvkarleby: 68 procent, 5.8
Östhammar: 49 procent, 5.1
Uppsala län: 52 procent, 5.3
Hela riket: 53 procent, 5.1

Fotnot: Siffrorna, som bygger på statistik från Skolverket, gäller för kommunala förskolor år 2006.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!