Många stölder och hot mot länets butiker

Nyligen skadades en anställd på Willys i Knivsta i samband med en stöld. Handeln är en brottsutsatt bransch och Uppsala län är inget undantag. Förra året låg vårt län på sjätte plats i landet när det gäller stölder och våld i butiker.

"Vi vill absolut inte att medarbetare riskerar att komma till skada, det är den främsta prioriteringen", säger Johanna Eurén som uppger att de anställda inte ska ingripa själva om någon kan bli våldsam, utan att de hellre ska ringa efter hjälp.

"Vi vill absolut inte att medarbetare riskerar att komma till skada, det är den främsta prioriteringen", säger Johanna Eurén som uppger att de anställda inte ska ingripa själva om någon kan bli våldsam, utan att de hellre ska ringa efter hjälp.

Foto: Willys

Knivsta2024-08-18 17:00

Nyheten i korthet

  • En anställd på Willys i Knivsta skadades nyligen i samband med en stöld. En man greps och en utredning pågår.
  • Uppsala län, där Knivsta ligger, rankades förra året som sjätte mest drabbat av brott mot butiker.
  • Brott mot butikspersonal är ett växande problem, med Svensk Handel som rapporterar en 20-procentig ökning av kostnader relaterade till stölder jämfört med för två år sedan.

Det var fredag 2 augusti som en person på Willys blev skadad. Enligt polisens uppgifter ska en man ha sprungit ifrån butiken med varor, och när en i personalen försökte stoppa mannen ska medarbetaren ha blivit skadad. Polisen utredde initialt händelsen som rån i motvärnsfallet och försök till mord.

– Ja, det blev ett handgemäng i samband med ett misstänkt stöldförsök, bekräftar Johanna Eurén, presstalesperson på Willys.

undefined
”Generellt har vi en krisorganisation som vi har möjlighet att sätta in med stöttning till utsatta medarbetare. Vid behov finns möjlighet till professionell samtalshjälp efter att ett brott skett”, säger Johanna Eurén. Bilden: Willys i Knivsta.

Företaget har nu lämnat över vittnesmål och kameramaterial till polis och åklagare. En misstänkt sitter frihetsberövad i väntan på eventuell rättegång.

Hur gick det med den anställda?

– Medarbetaren blev lindrigt skadad och undersökt av vården. Personen mår efter omständigheterna väl och började jobba igen efter några dagar, säger Johanna Eurén.

undefined
Johanna Eurén vill inte gå in på detaljer om säkerhetsarbetet. ”Beroende på vad det är för butik och vilket läge så har vi olika typer av rutiner och hjälp med säkerheten. Det förekommer butiker som har väktare. Men det är väldigt ovanligt att det kommer till handgemäng i våra butiker”, säger hon.

I Knivsta är sådana här händelser ovanliga, men i stort är handeln och speciellt livsmedelsbutiker ofta utsatta för brott.

– Ja, branschen är en av de mest utsatta. Vi har också upplevt en kraftig ökning under senare tid. En färsk undersökning som vi gjort visar på en 20-procentig ökning när det gäller kostnader som är förknippade med stölder jämfört med hur det var för två år sedan, säger Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk handel.

Nu stjäls det varor för hela 10,5 miljarder per år i svenska butiker, enligt undersökningen Stölder och brottslighet inom handeln.

I samband med stölder är det också många butiksanställda som utsätts för hot och misshandel.

– Tyvärr är det nu inom dagligvaruhandeln nästan var femte person som svarar att de blivit misshandlade och hela 57 procent uppger för oss att de blivit hotade i jobbet.

undefined
"Stölder har alltid legat på fruktansvärt höga nivåer i handeln, men nu har det ökat ännu mer. Nu närmar vi oss 30 miljoner kronor om dagen", säger Nina Jelver på Svensk handel.

Konsekvenserna blir enligt Nina Jelver att handlarna får svårare att behålla personal. Hela 10 procent av Sveriges butiksägare överväger att lägga ner på grund av återkommande brottslighet.

Är det inte svårare i utsatta områden än i exempelvis Knivsta?

– Jo, det finns så klart problemområden, men livsmedelshandeln är ofta den sista som lämnar ett sådant område, medan detaljhandeln oftast flyr först när brottsligheten blir för omfattande. Konsekvensen blir också att när handeln lämnar ett brottsutsatt område, så blir det ännu mer otryggt. 

En förklaring till att Uppsala ligger högt på listorna över brott mot butiker kan enligt henne vara att länet är ett av de folkrikaste i Sverige, näst efter de tre storstadsregionerna.

undefined
Hot och våld är vanligast i situationer där personer blir påkomna med att stjäla eller då de nekas köpa exempelvis tobak eller alkohol. Men det förekommer även fall där personer kommer in med en allmänt hotfull attityd. Bilden visar Willys Knivsta.
undefined
Under första kvartalet i år är handeln fortsatt utsatt för många brott, varav det vanligaste är stöld följt av hotfullt beteende. Flest brott begås mot livsmedelsbranschen. Näst flest brott begås i leksaksaffärer samt sport- och fritidsbutiker.

 

undefined
Källa: Svensk handels Trygghetsbarometer för helåret 2023. Mätningarna görs fyra gånger per år och sammanställs för helår. Staplarna visar andel butiker i procent som utsatts för minst ett av brotten stölder, hot eller våld, inbrott och hotfullt beteende.

Både här och i andra län har butiksägare och personal svårt att få hjälp av rättsväsendet när de utsätts för brott.

– Vi uppmanar alla att anmäla alla brott, men i dag är det tyvärr väldigt många som inte polisanmäler stölder och hot eftersom väldigt många ärenden bara läggs ner direkt. De anser det inte vara värt besväret att anmäla brotten, säger Nina Jelver som tycker att den så kallade mängdrabatten borde tas bort.

Rabatten innebär att det är de allvarligaste brotten som avgör straffet och att den som begår flera brott får ett samlat straff vars värde inte är lika högt som straffvärdet för de begångna brotten var för sig.

– Det här gör att vissa gärningsmän bara skrattar åt personalen och fortsätter att stjäla. I dag är det som att de går in i en godisbutik och kan plocka på sig allt de ser, utan att få något straff för det, säger Nina Jelver.

Brott mot länets butiker

Trygghetsbarometern är en mätning som görs fyra gånger per år bland butiker i olika län. Under 2023 var det nästan hälften av butikerna i Sverige (44%) som uppgav att de utsatts för något av brotten eller flera av brotten 1) stöld den senaste veckan (36%)

2) för hot eller våld den senaste månaden i samband med stöld eller ringa stöld (8%)

3) inbrott den senaste månaden (1%)

4) hotfullt beteende vid andra tillfällen än vid stölder (21%).

I Uppsala län svarade 37% av butiksägarna i undersökningen ja på fråga 1. På fråga 2 svarade 7 procent ja, fråga 3 svarade 3% ja och på fråga 4 var det 22% som svarade ja. Staplarna visar andel butiker i % som utsatts för minst ett av brotten: stölder senaste veckan, hot eller våld senaste månaden, inbrott och övrigt hotfullt beteende under 2023. Uppsala finns bland de sex län vars butiker är mest brottsutsatta. I Jämtland var brottsligheten mot butiker lägst i landet.

undefined
Källa: Svensk handels Trygghetsbarometer för helåret 2023. Mätningarna görs fyra gånger per år och sammanställs för helår. Staplarna visar andel butiker i procent som utsatts för minst ett av brotten stölder, hot eller våld, inbrott och hotfullt beteende.
Karta: Willys Knivsta
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!