Patienter nöjda med vårdcentraler

Många patienter vid Knivsta vårdcentral och vid Brukshälsan i Söderfors är nöjda med vården. Det visar en undersökning som SKL står bakom.

Knivsta vårdcentrals chef Staffan Anderberg tog under onsdagen emot ett diplom som hälso-och sjukvårdsstyrelsens ordförande Anna-Karin Klomp (KD) överlämnade från landstinget.

Knivsta vårdcentrals chef Staffan Anderberg tog under onsdagen emot ett diplom som hälso-och sjukvårdsstyrelsens ordförande Anna-Karin Klomp (KD) överlämnade från landstinget.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2014-03-05 17:01

– Det är jätteroligt att det vi har satsat på har gett effekt, säger Staffan Anderberg, chef för vårdcentralen i Knivsta sedan tre år tillbaka.

Brukshälsan i Söderfors och Knivsta vårdcentral som har fått högst betyg i länet, respektive förbättrat sig mest, uppvaktades under onsdagen med ett diplom som Anna-Karin Klomp (KD), ordförande för hälso- och sjukvårdsstyrelsen, delade ut. Båda enheterna ligger över snittet i riket på alla undersökta punkter.

Och sammantaget är patienterna i Uppsala län näst mest nöjda i landet med primärvården, det vill säga med vården vid 49 både privata och landstingsdrivna vårdcentraler och husläkarmottagningar.

Undersökningen har genomförts i hela Sverige på uppdrag av Sveriges kommuner och landsting. 200 patienter från varje vårdcentral har fått svara på frågor som exempelvis handlar om hur de bemötts, hur länge de fått vänta på sitt besök, vilken information de fått kring läkemedelsanvändning, vilket förtroende de känner och vad de tycker om servicen i stort.

5 288 patienter besvarade enkäten i Uppsala län.

I Knivsta stod glädjen högt i tak under onsdagen.
– En sak som gör våra patienter mer nöjda nu är att vi utökat öppettiderna och telefontillgängligheten. Exempelvis betyder det mycket för alla som pendlar att labbet öppnar 7.30 på morgonarna och att vi har kvällsöppet en dag i veckan, säger Staffan Anderberg.

Anna-Karin Klomp tycker att personalen har störst del i framgången, men att även den politiska ledningen har påverkat primärvården åt rätt håll.
– Genom vårdvalet har vi gett patienterna mer inflytande. Vi har också fått fokus på tillgängligheten genom att göra regelbundna mätningar och en annan positiv följd av det är att antalet besök för första gången minskar på akuten på Akademiska. En sådan minskning syns inte i resten av Sverige, säger Anna-Karin Klomp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om