För fem år sedan flyttade tvåbarnsfamiljen från Stockholm till ett 1700-talstorp i Krusenberg. Parets passion för odling, konservering och tillverkning av saker de flesta andra köper ingår i en växande trend som delvis handlar om att minska sårbarheten i en skakig värld.
I fjol prisades deras bok ”Modern självhushållning” av Måltidsakademien. Nu får de utmärkelsen Årets Knivstabo av kommunen för att de "inspirerar oss att gräva där vi står" och "tar med Knivsta ut i världen”.
– Det känns jätteroligt och är en ära. Motiveringen är väldigt fin och syftar på att vi även har bokkontrakt i Danmark och USA, säger Alva Herdevall.
När UNT får tag på paret via telefon sitter de i bilen på väg hem från Stockholm där de intervjuats i TV 4:s Nyhetsmorgon om konsten att tillverka rengöringsmedel av bland annat linolja och vinäger.
Var går gränsen för vad man kan göra själv?
– Vi utforskar och experimenterar och tänjer på gränsen hela tiden. Men målet är inte att vara självförsörjande. Vi vill vara en del av vårt lokala sammanhang och inte en egen ö, säger Alva Herdevall.
Extra roligt är när barnen deltar och experimenterar, tycker paret. Nyligen gjorde deras sexåring eget äppelmos med mycket socker – men också en hel del sand.
– Och då får man ju smaka ändå, skrattar Anders Rydell.
Krusenberg ligger nära Uppsala. Känner ni er som Knivstabor?
– Ja, definitivt. Men vi känner oss också väldigt mycket som Krusenbergsbor eftersom det finns en stark gemenskap här med mycket samarbete i byalaget, säger Alva Herdevall.