Överklagar processen kring omstridda Sågenbygget

Tidigare i år beviljade bygg- och miljönämnden i Knivsta bygglov för bland annat ett lägenhetshotell på Sågenområdet. Två politiker vill nu att Förvaltningsrätten ska pröva om beslutsprocessen är laglig.

Ivan Krezic (KNU) och Lotta Wiström (L) har överklagat beslutsprocessen bakom ett bygglovsärende till Förvaltningsrätten. Till höger bygg- och miljönämndens ordförande Claes Litsner (S).

Ivan Krezic (KNU) och Lotta Wiström (L) har överklagat beslutsprocessen bakom ett bygglovsärende till Förvaltningsrätten. Till höger bygg- och miljönämndens ordförande Claes Litsner (S).

Foto: Bo Gyllander/Knivsta kommun/UNT Arkiv

Knivsta2020-09-11 12:30

Byggnationen av fastigheten Gredelby 7:85 på Sågenområdet i centrala Knivsta har varit omstridd. Den 30 januari i år beviljade bygg- och miljönämnden fastighetsbolaget Amasten bygglov för flerbostadshus, lägenhetshotell och verksamhetslokaler på fastigheten. Beslutet fattades under ett extrainsatt sammanträde, som ordföranden Claes Litsner (S) kallade till fyra dagar i förväg. 

Nämndens 2:e vice ordförande Ivan Krezic (KNU) och ersättaren Lotta Wiström (L) överklagade nämndens beslut till Förvaltningsrätten i februari i år. Båda anser att kallelsen gick ut för sent. Enligt kommunallagen ska kallelser skickas ut minst en vecka före sammanträdesdagen.

– Det här är ett väldigt stort ärende, med stor betydelse. Då måste man ha gott om tid att sätta sig in i ärendet så att man vet att man tar rätt beslut, säger Lotta Wiström (L).

Hon framhåller även rätteviseaspekten, att Knivsta kommun ska ge alla som ansöker om bygglov samma förutsättningar oavsett vilket företag eller vilken privatperson de rör sig om. Ivan Krezic (KNU) är av samma åsikt och han hoppas att deras ansökningar om laglighetsprövning ska leda till att situationen inte upprepar sig. 

– Jag hoppas att det ska bli mer regelstyrt när man kallar till möten, så att man inte kan sätta demokratin ur spel, säger han.

Nämndens ordförande Claes Litsner (S) berättar att orsaken till det hastigt påkallade mötet var att ärendet inte hade beretts färdigt till det ordinarie sammanträdet veckan innan, men att byggherren behövde ett beslut innan 1 februari. 

– I Knivsta kommun har vi en policy om att så långt som möjligt gå näringslivet till möts, säger Claes Litsner (S).

Han ser inga problem med att sätta in möten med kort varsel i framtiden, utan hoppas tvärtom att överklagandena till Förvaltningsrätten ska leda till att man hittar rutiner för att kunna fatta snabba beslut i brådskande ärenden.

– Och då ska det inte spela någon roll om det är bygglov för en byggherre eller privatperson.

Du ser ingen risk att det kan bli väldigt godtyckligt gällande vilka som får sitt ärende påskyndat eller inte? 

– Nej, vi får pröva varje ansökan.

Claes Litsner säger också att han tidigare hade fått okej från alla i nämnden att kalla till det aktuella mötet med kort varsel. Varken Lotta Wiström eller Ivan Krezic känner igen sig i det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!