Videon är inte längre tillgänglig
Över hälften kör för fort på en väg där lastbilar samsas med cyklister, konstaterar han.
Allvarliga trafikolyckor drabbar regelbundet länsväg 255. De har kostat två människor livet bara den senaste månaden. Med hjälp av en lånad laserpistol granskar Alf Ahlstedt trafiken på egen hand och resultaten han får fram är oroväckande.
Britt Lisra är Trafikverkets målstrateg för östra regionen och menar att vägen har högsta prioritet för att utrustas med kameror, men att det inte kan ske förrän nästa år. Alf Ahlstedt säger att han bad om förändring redan förra året och att något måste göras nu.
– I dag har varit en relativt lugn dag. Den högsta mätningen jag har gjort var bara 115 kilometer i timmen på 70-vägen, konstaterar han.
Alf Ahlstedt bor själv utanför Knivsta i närheten av vägen och sitter i fullmäktige för Moderaterna. Men att systematiskt uppmäta farten hos de fordon som färdas på väg 255 gör han som privatperson.
– Vägen är egentligen en riksangelägenhet så vad jag försöker göra är att skaffa underlag för mina åsikter som jag kan sedan kan presentera för Trafikverket. Jag har skrivit till dem förra året och bad dem sätta upp fartkameror, men kommunikationen har gått trögt. Vad de till sist svarade var att de inte hade fler kameror tillgängliga i regionen och att de i så fall måste flytta redan utplacerade kameror. Jag kan köpa den problematiken, men faktum är att olyckor sker på denna vägsträcka regelbundet, så något måste göras.
60 procent av de fordon som Alf Ahlstedt har uppmätt farten på har kört över den tillåtna hastigheten. Andra bakomliggande orsaker till den höga olycksstatistiken är variationen av trafikanter, tror han.
– Allt från cyklister till lastbilar samsas på vägen men av naturliga skäl i väldigt olika hastigheter. Vägen är smal och krokig på sina håll vilket gör omkörningar än mer problematiska. Vägen är även populär bland mc-förare som också åker fortast. Men så är de även de minst skyddade.
Britt Lisra, målstrateg på Trafikverket, säger att Trafikverket har haft kontakt med polisen och att de är medvetna om att vägen är olycksdrabbad. Men på grund av den byråkratiska processen kan inte några kameror sättas upp förrän nästa år.
– Det är inte upp till oss att bestämma. Vi blir tilldelade fartkameror efter de önskemål vi lämnar in till ATK-rådet. Bland våra önskemål ligger väg 255 på prio ett. Sedan ser man över alla vägsträckor på nationell nivå utefter ett antal kriterier, och man gör också en samhällsekonomisk bedömning. Vad sannolikheten är för att väg 255 ska få fartkameror kan jag inte uttala mig om, det vi kan göra är att trycka extra på att den här sträckan behöver det, säger Britt Lisra.
Enligt Britt Lisra är till exempel sidoräcken eller andra åtgärder vid sidan av vägen, som till exempel att se över växtligheten, andra åtgärder som skulle kunna vara aktuella för att få ner hastigheterna. Vägen är i dagsläget för smal för att utrustas med mitträcke.