Otjänligt vatten till hushåll i Knivsta
Hushåll i Hälleby två mil söder om Uppsala har problem med dricksvattnet. I dag fraktas färskt vatten till ett gruppboende. Två andra familjer i området har otjänligt dricksvatten, däribland hästgården i byn.
I dag har hästarna på gården återhämtat sig. För nordsvensken Evald tog det 1,5 år. När hästen fick vatten från brunnen drack han 60 liter om dagen mot normala cirka 20 liter och åt 17 kilo hö. I dag äter han 78 kilo.
Foto: Erik Leijonhufvud.
En nödvändighet för den typen av verksamhet är friskt vatten. Det kommer inte ur kranen i dag, utan får dagligen hämtas i tolv 25-litersdunkar från Knivsta.
— Det började med att vi förlorade orken, blev infektionskänsliga. Hästarna magrade, trots att vi dubblade foder- och vattenmängden, säger Anna Kompari Åkerfeldt.
Höga värden
Vid köksbordet tar hon fram protokoll från vattenprover. Samtliga visar på för höga värden av E.coli där gränsen för dricksvatten är 10 bakterier per 100 ml. Ett av proven visade en E.coli-koncentration på 487.
— Jag ringde till miljökontoret i Uppsala som tyckte att vi skulle fortsätta att dricka vattnet och ta prover.
Året var 2002. Anna Kompari Åkerfeldt fick nog.
— Man vågar liksom inte chansa vilken dag man vågar dricka vattnet, säger hon.
Det var efter att en av hundarna undersökts på djursjukhuset på Ultuna och det framkom att djuret hade förstorad mjälte och lever, som familjen rekommenderades att ta vattenprover.
Vatten från grannen
— Bönderna runtom visste att det var dåligt vatten på Hälleby, den vi köpte av gick in till grannen och hämtade dricksvatten har vi fått veta i efterhand.
Att leva utan drickbart kranvatten har sina sidor. Anna Kompari Åkerfeldt duschar hemma hos svärföräldrarna, precis som sonen och maken Tomas, som fraktar det mesta av vattnet i dunkar till de nio hästarna och familjen.
I dag vet ingen svaret på varifrån det förorenade vattnet kommer, och så länge den gåtan inte är löst vågar familjen inte borra någon ny brunn, för det måste man enligt SGU, Sveriges geologiska undersökning.
— När de fick höra om våra vattenvärden fick vi beskedet att den nuvarande vattentäkten måste läggas igen.
Så nu sitter familjen med en brunn med otjänligt vatten, utan att veta vad det beror på. Vattentrafiken och de täta turerna till Knivsta lär fortsätta.
— Ge mig ett alternativ. Att borra en brunn en kilometer härifrån, dra ledningar och förhandla om servitut. Vem ska bekosta det? Vi har inte råd.
Magsjuka
Granne med Hälleby gård ligger ett gruppboende där tre gravt utvecklingsstörda personer bor. Här har man också problem med dricksvattnet. Sedan sommaren 2002.
— Vi blev magsjuka, det var så det började, säger Örjan Svahn som står bakom vårdboendet.
Och trots att man lokaliserat och åtgärdat brott på en avloppsledning är vattnet från brunnen, som man delar med en annan granne, alltjämt otjänligt. Det senaste provet, som togs i december, hade tre gånger så hög koncentration av E.koli-bakterier jämfört med gällande gränsvärde.
— Det här är en byangelägenhet som vi måste komma till rätta med, säger Örjan Svahn.
Vatten från Uppsala
I dag fraktas färskvatten att drick från ett företag i Uppsala. Örjan Svahn kör själv ut dunkar med vatten som används till matlagning.
Han säger att det inte finns någon risk att de boende drabbas, trots att de använder brunnsvattnet för att sköta hygienen.
— De får alltid assistans när de duschar. Vi tar ansvar för att verksamheten inte drabbas, säger Örjan Svahn.
Hur ska vatten frågan få en lösning?
— Att hålla på så här bli jättejobbigt i långa loppet. Det är besvärligt för personalen att behöva kånka vatten. Vi har tankar på att ta vatten från en annan brunn, men först måste det vattnet kollas. Och kanske ännu viktigare: smittkällan, som uppenbarligen drabbar flera hushåll här, måste spåras.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!