– Vi ser att ungdomar i kommunen inte mår så bra och det är ju inget unikt för Knivsta. De vill träffas för annars mår man psykiskt dåligt och så känner ju många vuxna också, säger Lena Larsson.
Kultur- och fritidschefen säger att Knivstaungdomarnas mående är det som bekymrar henne mest just nu.
– Vart ska de ta vägen? De har inte per automatik alltid någonstans att vara, även om man kan tro det i en så socioekonomiskt välmående kommun. Alla bor inte i en villa på 200 kvadratmeter, utan kanske i en trång lägenhet och då vill eller kan man inte vara hemma.
På tisdagen larmade Bris om att många barn påverkas av pandemin och restriktionerna. Samtal om ångest, familjekonflikter och våld ökade kraftigt förra året och redan utsatta barn drabbas värst. Även Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten och Uppsalabo, är orolig och varnar för att en hel generation av barn och ungdomar riskerar att traumatiseras.
Eftersom många lokaler hållits stängda i Knivsta har fritidspersonalen försökt träffa unga ute i samhället. Från och med denna vecka kommer också något fler ungdomar att kunna besöka fritidsgården, samtidigt som kommunen försöker skapa nya aktiviteter för målgruppen.
– Nu har vi med hjälp av pandemilagen fått lov att öppna och då gäller maximalt en person på tio kvadratmeter. Vi har mätt ytorna i våra lokaler och fritidsgården kan nu ta emot drygt 20 ungdomar i stället för bara åtta, säger Lena Larsson.