Olika satsningar på idrott

NYHETER. Under den senaste fyra åren har den borgerliga majoriteten i Knivsta satsat cirka 16 miljoner kronor på sport- och fritidsanläggningar. I grannkommunen Sigtuna ligger motsvarande satsningar på drygt 300 miljoner kronor i lånade pengar.

Knivsta2014-02-18 15:52

I Knivsta kommun har bristen på fritidsaktiviteter för ungdomar länge diskuterats. Ett exempel är den isyta som det i vårbudgeten 2008 avsattes 8 miljoner för. Men av olika anledningar har det inte blivit någon isyta, bland annat för att kommunstyrelsen i maj 2009 ansåg att driftkostnaden på 2 miljoner kronor om året var för stor. Därefter har man från den borgerliga majoritetens sida velat utreda om det verkligen finns ett intresse för en isyta bland Knivstas ungdomar.
– Jag vill inte förhala den här frågan, men jag vill inte göra något som går emot ungdomarnas vilja. Kanske är det en sporthall ungdomarna vill ha, sade Göran Nilsson i kommunstyrelsen den 15 mars i år.

Enligt kommunens siffror har 16,5 miljoner satsats sedan 2007 på olika fritidsanläggningar. Det blir 1  093 kronor per invånare i Knivsta. Det är bland annat

Alsikehallen, som kostade 15 miljoner kronor, och Broplanen. Konstgräsplanen i Alsike kostade 5 miljoner och bekostades av Alsikebolaget, som är ett kommunalt bolag. Dessutom finns det flera mindre projekt, bland annat Särstabadet upprustning, som är delfinansierade av stiftelsen Westra Särsta.

Göran Nilsson säger att majoriteten vill göra stora satsningar på fritidsanläggningar.
– Under de här åren har vi valt att satsa på kärnverksamheter, bland annat skolan. Vi ser nu att våra satsningar på skolan har gett resultat i nationella jämförelser. Sedan kan man säga att vi inte varit så generösa på fritidssatsning som vi borde ha varit. Men genom försäljning av Knivstabostäder vill vi göra stora satsningar på det området, säger Göran Nilsson.

Vid en valdebatt den 2 september beskrev Göran Nilsson Sigtuna kommuns satsningar som ett bra sätt att göra en kommun bankrutt.

Hur ser du på Sigtuna kommuns fritidssatsningar?
– Sigtuna kommun har inte längre något eget kapital, det har den socialdemokratiska majoriteten förskingrat. Knivsta kommun har i dag 40 procent soliditet, Sigtuna har fyra, säger Göran Nilsson

I Sigtuna kommun består kommunledningen av Socialdemokraterna, Centern och Miljöpartiet. Anders Johansson (S) är kommunalråd.
– Visst är det viktigt att prioritera, men det är minst lika viktigt att ha en bredare syn. Vi ser inte de satsningar vi har gjort på sport- och fritidsanläggningar som satsningar på idrott. Vi satsar på ungdomarna och deras välbefinnande. Jag är övertygad om att vi har igen det på längre sikt, säger Anders Johansson.

Vad menar du med på längre sikt?
– Det är satsningar på välfärdsamhället. Dessutom har idrotten en god och fostrande effekt på våra ungdomar. De lär sig bland annat att ta ansvar och samarbeta. Dessutom innebär idrotten att de inte ägnar sig åt negativa aktiviteter på fritiden.

Enligt Anders Johansson har fritidssatsningarna i kommunen, bland annat ett nytt ridhus och flera fullvärdiga sportfält och sporthallar, kostat 300–350 miljoner kronor. Per invånare blir det cirka 8 500 kronor.
– Allt är lånat. Nu bygger vi även ett nytt ridhus för 5 miljoner åt Rävsta ridcenter, säger Anders Johansson.

Hur finansierar ni driftkostnaderna?
– Vi har en tillväxt i kommunen och det är från ökade skatteintäkter som driftkostnaderna tas, inte från andra kommunala verksamheter, säger Anders Johansson.
Opositionen i Knivsta kommun ser med avund på Sigtuna kommuns fritidssatningar.
– Jag önskar att Knivsta fick låna Anders Johansson (S) från Sigtuna kommun, säger Lars Berglöf (S).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!