2017 motionerade Kenneth Gunnar i Knivsta.nu om att inrätta ett naturvårds- och friluftsråd. Nu är det på gång. Både förvaltningen och samhällsutvecklingsnämnden är positiva.
– Vi vill ha bättre dialog med invånarna. Det finns ett starkt engagemang för dessa frågor och det här är ett bra sätt att ta vara på det engagemanget, säger oppositionsråd Lennart Lundberg (KNU).
Tanken är att naturvårds- och friluftsrådet ska fungera som en plattform för dialog och informationsutbyte mellan föreningarna och kommunen. Det ska även vara ett remissorgan när ny mark ska planeras. Till exempel kan det bli ett samrådsorgan i genomförandet av kommunens Grönstrukturplan.
På kommunens park- och naturenhet är det Carin von Köhler som har jobbat med att utveckla förslaget. Hon är natur- och vattenvårdare och tycker att idén är toppen.
– Vi har ett aktivt föreningsliv i Knivsta och kommunen har redan ett bra samarbete med många föreningar. Nu blir det formaliserat, transparent och demokratiskt. Allt ska dokumenteras och alla får tycka till. Det blir inte bara de som skriker högst som hörs, säger hon.
Vad är god naturvård enligt dig?
– Långsiktig, platsspecifik och inte schablonartad. Man tittar på platsen historiskt och planerar långt framåt hur den ska utvecklas. Det är svårt och roligt, svarar Carin von Köhler.
Enligt förslaget ska rådet bestå av deltagare från partipolitiskt obundna och ideella natur- och friluftsorganisationer. Omställningsgruppen och Knivsta föreningsråd har redan visat intresse. Även kulturvårdsföreningar kan bjudas in när de berörs.
I ett förslag till arbetsordning står det att rådet ska jobba med:
* skötsel och förvaltning av kommunal mark,
* fysisk planering som påverkar befintliga naturområden,
* områden som används för friluftsaktiviteter.
Förvaltningen tror att arbetssättet skulle förbättra kvalitén på naturvårdsarbetet och kommunikationen med invånarna och samtidigt innebära effektiviseringar som sparar pengar.
Om förslaget går igenom i fullmäktige 24 april blir första steget att bjuda in alla kända intresseorganisationer verksamma inom naturvård, kulturvård och friluftsliv till ett första sammanträde. Till kommande sammanträden ska olika föreningar bjudas in beroende på vilka frågor som ska upp på bordet. Men alla möten ska vara öppna för allmänheten och intresserade föreningar.
– Alla är välkomna, säger Carin von Köhler.